Af - 07/06-16 11:11

Skoler nægter at rette sig efter ramadanen: Vil give muslimske børn madSkoler nægter at rette sig efter ramadanen: Vil give muslimske børn mad

Svimmelhed, hovedpine og kvalme. I går begyndte muslimernes fastemåned, som i år falder i højsommeren, hvilket giver særlige udfordringer.

storybild

Arkivfoto af børn, der leger med balloner under en ramadan-fest. (Billede: Scanpix)

Svimmelhed, hovedpine og kvalme.

I går begyndte muslimernes fastemåned, som i år falder i højsommeren, hvilket giver særlige udfordringer.

Dansk erhvervsliv har vænnet sig til fastende muslimer
Dansk erhvervsliv har vænnet sig til fastende muslimer

Temperaturen er høj, og tidsrummet mellem solnedgang og solopgang, hvor det ifølge islam er tilladt at spise, er på mindre end fem timer.

Personalet på skoler og asylcentre er derfor blandt dem, der skal tage stilling til, hvordan man tackler de udfordringer, som ramadanen medfører.

Muslimske piger kontrollerer og sladrer om hinanden
Muslimske piger kontrollerer og sladrer om hinanden

Søndervangskolen i Aarhus har 93 procent tosprogede elever, og for at imødegå udfordringerne udsender skolebestyrelsen hvert år et brev til forældrene for at tydeliggøre forventningerne til eleverne under ramadanen, fortæller skoleleder Rani Bødstrup Hørlyck til Kristelig Dagblad.

- Vi kan simpelthen ikke have én måned, hvor børnene ikke kan yde deres optimale, og vi fraråder børn og forældre at faste ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv. Derfor forbeholder vi os også retten til at give sultne og uoplagte børn mad og drikke, hvis det skulle blive nødvendigt, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Seks piger med niqab nægtet undervisning på dansk skole
Seks piger med niqab nægtet undervisning på dansk skole

Rani Bødstrup Hørlyck har været leder på Søndervangskolen siden 2008, og hun har ikke oplevet utilfredshed med skolens politik. Heller ikke på Selsmose­skolen i Taastrup uden for København tager man særlige hensyn, selvom samtlige elever er tosprogede, fortæller skoleleder Ellis Andersen til Kristelig Dagblad.

- Vi kan ikke lave om på skoledagen, og vi accepterer ikke, hvis de ikke vil deltage i de almindelige aktiviteter eller gå i bad efter idræt. Langt de fleste fastende på skolen er ældre elever, men enkelte af de små børn misforstår det og tror derfor også, at de skal faste, siger Ellis Andersen.

Ministerium: Efter reglerne at forbyde niqab på skoler
Ministerium: Efter reglerne at forbyde niqab på skoler


Asylcentrene er et andet sted, hvor man skal finde en løsning på, hvordan ramadanen skal håndteres.

På Center Anneberg i Nykøbing Sjælland tager man en række forholdsregler, fordi centrets 87 beboere alle er under 18 år. Udgangspunktet er, at man så vidt muligt fastholder hverdagen, men laver en række ”imødekommende tiltag, forklarer funktionsleder hos Røde Kors, Patrick Wymer.

Niqabforbud på VUC-center får ros fra Dansk Folkeparti
Niqabforbud på VUC-center får ros fra Dansk Folkeparti

Vagtplanen er eksempelvis ændret, så der er én færre på vagt om dagen og én mere i nattetimerne, hvor størstedelen af de unge på opholdscentret er vågne. En timer, der får komfuret til at slukke klokken 22.00, er også periodevis slået fra, så beboerne kan lave mad, når de vil. De syv yngste børn, som ikke selv kan lave mad, får den serveret til normal tid, og så kan de sætte den i køleskabet, hvis de ønsker det.

I modsætning til Søndervangskolen og Selsmoseskolen opfordrer personalet på Center Anneberg ikke eleverne til at droppe fasten.

- Min erfaring viser, at den religiøse tilknytning kan være større, når de bor på et asylcenter, og jeg tror, at flere føler en forpligtelse til at holde ramadan, end hvis de var hos deres familie. Men en del unge opgiver ramadanen, når de finder ud af, at de alligevel ikke holder til det, og så støtter vi dem, så de ikke føler, at de pludselig er dårligere mennesker, siger Patrick Wymer.

LÆS OGSÅ: Muslimsk debattørs niqab-budskab på Facebook går mega-viralt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx