Af Sebastian Kirk - 30/04-18 10:41

29-årige Camilla: - Jeg dyrker BDSM i stedet for at gå til yoga29-årige Camilla: - Jeg dyrker BDSM i stedet for at gå til yoga

Mindst en ud af 10 mænd har en 'seksuelt afvigende' fetich, viser undersøgelse. Det er slet ikke så atypisk, siger psykolog.

storybild

For mange danskere skal der lidt ekstra til, når det kommer til sex. Eksempelvis BDSM.

Får du intet ud af den gode, gamle missionærstilling? Skal der helst lidt lak, læder og smerte til for at få dig i gang? Så er du ikke alene.

Hver tiende danske mand har en seksuel fetich, som han selv mener, at de fleste mennesker vil beskrive som 'mærkelig', 'frastødende' eller lignende. Det samme gør sig gældende for fire procent af kvinderne, viser en undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress.

Ydermere er der 16 procent af mændene i undersøgelsen, der enten ikke ønsker at svare, eller som blot svarer 'ved ikke'. Og det er da også et ømtåleligt emne, forklarer Bo Møhl, der er klinisk psykolog ved Aalborg Universitet.

»Alt, hvad der ikke defineres som normalt - altså hetero- eller homoseksuelt samleje - det er tabubelagt. De fleste mennesker vil meget gerne være normale inden for det her spektrum,« siger han og forklarer, at det reelle tal derfor kan være endnu højere.

Ifølge Bo Møhl er feticher noget, der opstår hos begge køn - men oftest hos mænd, fordi de ofte har lettere ved at seksualisere ting og i øvrigt som udgangspunkt bliver hurtigere tændt.

»Hvis en mand for eksempel har oplevet en form for ophidselse i forbindelse med, at han har haft kontakt med kvindeligt undertøj eller sko, så overfører han det og bruger måske den rekvisit i sine onani-fantasier. Og så indlærer han det i den forstand,« forklarer psykologen.

Sexolog Janne Hvolby oplever jævnligt klienter, der skammer sig over en fetich.

»Nogle føler sig anderledes og beskidte, fordi der er så lidt oplysning om, hvor normalt det egentlig er. Det er meget tabubelagt,« siger hun.

Hun fortæller om en tidligere klient, der havde en fetich for lak og læder - hvilket chokerede hans kone, da hun opdagede det på hans computer. Han ville gerne vide, om der var noget galt med ham.

»Han skammede sig over det, men blev også skammet for det af konen. Så det var noget, han havde brug for at snakke om, om det var forkert. Og det er det bestemt ikke. Seksualitet er jo mangfoldigt, og der er mange forskellige typer,« siger Janne Hvolby.

»Jeg dyrker BDSM i stedet for at gå til yoga«

29-årige Camilla fra Fyn har længe vidst, at hun er anderledes, når det kommer til seksuelle præferencer. Hun kan godt lide at underkaste sig og er igennem 10 år kommet i BDSM-foreningen Smil.

»Der kommer en form for ro oppe i hovedet, når magtbalancen er meget, meget karikeret og opstillet. Jeg finder en frihed, når en anden tager magten fra mig,« forklarer hun.

For Camilla er BDSM dog langt mere end bare en fetich. Foreningen er for hende også et fristed.

»Ja, vi er en BDSM-forening - men det betyder ikke, at når jeg træder ind ad døren, så går der 10 minutter, før jeg ligger og slår på en eller anden eller knalder i et hjørne. Du ville blive overrasket over vores kaffe-budget. Vi er i den grad også en social forening,« siger hun og fortsætter:

»Jeg gør det her i stedet for at dyrke yoga. For mig er BDSM terapi. En rigtig god leg kan gøre, at man får fornyet energi sådan helt meditativt.«

»Jeg synes, at SMil er meget mere end sadomasochisme. Det er også et seksuelt fristed, hvor du kan have mange feticher, og der er plads til dig. Der er ikke nogle, der peger fingre af dig - uanset hvad du tænder på.«

Camilla, fetichist

Camilla er på ingen måde er flov over sin fetich. Men det var sværere for 10 år siden, erkender hun:

»Det er blevet mere mainstream nu. Men jeg ved bare, at der stadig findes snæversynede folk, som ikke kan se det fede i seksuel frigørelse.«

'Camilla' er et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.


Undersøgelsen

'Har du en seksuel fetich, som du tror, at flertallet i befolkningen ville beskrive som 'mærkelig', 'frastødende' eller lign.?'

  • Ja: 7 pct. (mænd: 10 pct.)
  • Nej: 80 pct. (mænd: 74 pct.)
  • Ved ikke: 8 pct. (mænd: 11 pct.)
  • Ønsker ikke at svare: 5 pct. (mænd: 5 pct.)

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx