Af - 29/08-16 04:00

Danskerne vil skære dybt i DR: - Det ville blive en massakreDanskerne vil skære dybt i DR: - Det ville blive en massakre

Næsten halvdelen af danskerne er helt eller delvist enige i, at man skal barbere DR’s milliard-budget med 25 procent og slå DR’s to børnekanaler sammen til en.

Bildstrecke im Grossformat »
X-factor - DR bruger millioner på populære underholdningsprogrammer. DR1 kostede i 2015 1.550 millioner. Jeg er stadig Christopher - Tv-programmet, der følger den populære sanger er centralt på DR3 og har lige afsluttet anden sæson. DR3 kostede i 2015 275 millioner Deadline - DR2s daglige flagskib, hvor klogeåger kan kaste fremmedord i hovedet på hinanden. DR2 kostede i 2015 479 millioner kroner Det koster et ukendt millionbeløb at drive DRs musikhus, og have 99 professionelle musikkere og en dirigent i DRs symfoniorkester. Oven i det kommer DRs Big Band og pigekor. Mads og Monopolet - Flyttede for nylig fra P3 til P4, der er den mest lyttede radiokanal. Sender lokale kanaler og lokale nyheder fra ti regionale stationer. 318 millioner kroner årligt. Moderedaktørens dagbog - tv-programmer om kunst og historie er placeret på DR K. De sender dagligt om modeugen, portrætter om kunstnere og quizzer om historie. Udgifter i 2015 144 millioner Anton 90 - den nyskabende netserie om Anton ligger på dr.dk. Men her kan du også se masser af netnyheder, finde madopskrifter og downloade podcasts. Udgifter i 2015 223 millioner Troldspejlet - programmer for de lidt ældre børn og barnlige voksne ligger på DR Ultra. Her kan du også se Amigo, Klassen og Sofie Linde show. 212 millioner i 2015 Kaj og Andrea - alle børne-tv klassikerne som Bamses Billedbog og Kaj og Andrea er flyttet ind hos Ramasjang for de mindste seere. 99 millioner i 2015. 1864 - DR bruger hundrede af millioner kroner årligt på at producere tv-serier. 1864 satte rekord. Den serie alene kostede 173 millioner kroner.

Se eksempler på hvad DR byder på - og hvad det koster.

Danskere vil skrue kraftigt ned for Danmarks Radio.

45 procent er helt eller delvist enige i Dansk Folkepartis forslag om at beskære DR’s licens på 3,7 milliarder kroner med en fjerdedel. 28 procent er uenige, mens resten enten ikke har taget stilling eller er neutrale.

Det viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress.

DF glæder sig over opbakningen.

»Folk føler tydeligvis, at de betaler alt for meget i licens,« siger medieordfører Morten Marinus, der også finder opbakning til partiets tanker om DR andre steder i undersøgelsen.

Nøjagtigt halvdelen af befolkningen mener eksempelvis, at DR bør slå børnekanalerne Ramasjang og Ultra sammen til én kanal.

Socialdemokraternes medieordfører er modstander af at skære i DR:

»Spørg i stedet folk, om de vil have mindre drama eller færre nyhedsudsendelser. Licensen til DR er jo ikke steget i 20 år, mens folks udgifter til private kanaler er steget flere hundrede procent,« siger medieordfører Mogens Jensen.

Fem procent af danskerne har i dag slet ikke et fjernsyn, og især unge under 30 år ser mindre og mindre tv på traditionelle kanaler – de er skiftet til net- og streamingtjenester.

DR’s kommunikationschef, Lasse Bastkjær Jensen, peger i en mail på, at der er en politisk dialog i gang.

»Vi lytter opmærksomt til de tilkendegivelser om DR, der kommer fra både politisk hold og anden side. Det er ofte billedet i denne slags undersøgelser, at der er relativt mange, der svarer ja til at spare nogle penge på licensen. Derimod er det mere blandet, når det kommer til, hvad der eventuelt skal spares på,« skriver han.


Alle vil hellere have et kilo oksekød 25 procent billigere – det vil de fleste i hvert fald sige ja til, hævder professor i medievidenskab Frands Mortensen fra Aarhus Universitet, når han skal kommentere, hvorfor så mange danskere ønskere at begrænse DR’s midler.

Han vil hellere høre, hvad det er, folk vil spare hos DR.

»Eksempelvis kunne det jo være interessant at høre, hvad børnefamilier ville sige til, at de to børnekanaler blev slået sammen – det er jo dem, der bruger den,« siger han.
Blandt de 30-39-årige, hvor flest har børn, er der et mindre flertal for at bevare Ramasjang og Ultra.

DF’s forslag vil ramme DR hårdt, mener Frands Mortensen:

»Vil man spare 25 procent på DR, så ville det blive en massakre. Skal man spare et par procent, så kan man vælge at spare efter grønthøstermetoden eller gå efter konkrete poster. Hvis man nu lukkede symfoniorkesteret, så ville man spare et pænt stort beløb, og det er ikke sikkert, det er noget befolkningen vil sige det store til. Men målgruppen vil råbe og skrige.«

Folketinget har nedsat et public service-udvalg, der skal komme med nogle scenarier for DR’s fremtid, inden året er omme. Bertel Haarder har allerede sagt, at der skal skæres i DR.

LÆS OGSÅ: Dansk Folkeparti vil skære en fjerdedel af DR's budget

LÆS OGSÅ: Private medier jubler over DF's sparekrav til DR

LÆS OGSÅ: Formand advarer politikerne om at blande sig i DR's indhold

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx