Af Ritzau - 02/11-16 12:35

Boligøkonom råder købere til at se tiden an i hovedstadenBoligøkonom råder købere til at se tiden an i hovedstaden

En aftale om nye ejendomsvurderinger bør snarest muligt følges af afklaring om boligskatter, mener økonomer.

storybild

Særligt ejerlejligheder og centralt beliggende villaer i hovedstadsområdet står til en stor stigning i grundskylden i fremtiden, hvis ikke politikerne enes om en boligskattereform. Arkivfoto. (Billede: Free/Jørn Jørs)

Det vil formentlig skabe en vis usikkerhed på boligmarkedet, at politikerne har udsat en aftale om fremtidens boligskat.

Selv om det ikke nødvendigvis er et problem for samfundsøkonomien, bør der ikke gå alt for lang tid, fra aftalen om de nye vurderinger er på plads, til boligkøbere og sælgere får besked om, hvad de har i vente.

Sådan lyder vurderingen blandt økonomer, efter at politikerne er blevet enige om at splitte forhandlingerne om et nyt ejendomsvurderingssystem og forhandlingerne om fremtidens boligbeskatning op.

- Hvis man er boligkøber i en typisk dansk gennemsnitskommune, kan man være fuldstændig ligeglad med det her, siger Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

- Men hvis man skal ind i den centrale del af hovedstadsregionen og købe hus eller ejerlejlighed, så ville jeg være på vagt. Der er megen usikkerhed om, hvordan det udvikler sig, ikke mindst for ejerlejligheder.

Liliegreen forklarer, at grundvurderingerne for ejerlejligheder står til at blive sat markant op. Også enfamiliehuse i hovedstadsområdet vil blive vurderet højere, når det nye system efter planen træder i kraft fra 2019.

Det vil betyde meget kraftige stigninger i grundskylden på langt sigt, hvis det nuværende system fastholdes.

- Man vil ikke slå bunden ud af boligejernes økonomi her og nu. Men det vil komme snigende. Så det er vigtigt for trygheden for boligejerne at få sammenkædet vurderingerne med en skattereformpakke, forklarer han.

Hos Nykredit har boligøkonom Mira Lie Nielsen endnu ikke kunnet spore, at usikkerheden skulle have påvirket priserne på boligmarkedet. Hun opfordrer ikke desto mindre ligesom Liliegreen til, at der snart kommer vished.

- Boligfinansiering og omkostningerne i det daglige til vores bolig betyder meget. Det er noget, de fleste danskere tænker over og bekymrer sig om, siger Mira Lie Nielsen.

Regeringen forhandler i disse dage om et nyt ejendomsvurderingssystem med Radikale, Socialdemokraterne, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Morten måtte droppe studiet for at...
bt.dk
Amerikansk betjent sigtes for drab på...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx