Af - 07/04-16 07:36

Eksperter: 7 trends du bør kende, hvis du vil være sundEksperter: 7 trends du bør kende, hvis du vil være sund

Et armbånd der måler, hvad du spiser, og en test, der kan fortælle dig, hvad der er bedst for dit helbred. Her er de nye sundhedstrends i 2016.

storybild

Få et overblik over kommende og nuværende sunde trends, som du bør følge

Træning, sund kost og velvære. 'Sundhed' skal i dag forstås meget bredt, og derfor kan det være svært at holde overblikket over nye, brugbare sundhedtips og de bedste mirakelkure.

Men det får du nu.

I anledningen af, at det i dag er international sundhedsdag, har metroxpress fået tre eksperter til at udpege nye trends, der hitter, eller som vil blive populære i 2016 - og som du bør kende til, hvis du vil være sund:

Healbe Armbåndet, der måler dit madindtag


- Vi har tidligere set de her apps og systemer, hvor vi selv kan plotte ind, hvad vores mad vejer, og den vej igennem kan vi tjekke vores kalorieforbrug. Men den metode er vi trætte af, for vi gider ikke selv notere og måle, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø, der er direktør i innovationsfirmaet 'Future Navigator'.

Hun forudser derfor, at armbåndet Healbe bliver en af de nye sundhedsting i 2016, fordi det selv kan måle og veje vores mad og drikkelse – uden vi skal trykke på noget.

Antiinflammationskost


Vi ser i stigende grad folk, der forsøger at spise antiinflammatorisk – altså mad, der virker nedsættende på betændelsestilstande i kroppen, fortæller Preben Vestergaard Hansen, der underviser på Ernærings- og sundhedsuddannelsen på Metropol i København.

Gigt skyldes blandt andet betændelsestilstande i kroppen, ligesom betændelsestilstande også er en af grundene til åreforkalkning, som kan føre til hjertekarsygdomme.

Tynde danske teenagere er europamestre i slankekure
Tynde danske teenagere er europamestre i slankekure

Inflammationskost er blandt andet fisk, nødder samt frugt og grønt. Man tror nemlig, at fiskeolier, fedtstofferne fra nødder og antioxidanterne fra det grønne virker dæmpende på betændelsen i kroppen. Men det er ikke tilfældet, mener Preben Vestergaard Hansen.

- Man skal ikke gå efter de her indholdsstoffer og tro, at det har en stærk effekt. Folk skal lade være med at tillægge maden medicinsk betydning. Men hvis man spiser antiinflammatorisk, så spiser man også automatisk varieret, og det er sundt, siger Preben Vestergaard Hansen.

Derfor mener han, at det er sundt, hvis man spiser antiinflammatorisk - men regn altså ikke med, at det har nogen betændelsesdæmpende virkning.

23andMe


Gentesten 23andMe trender helt vildt lige nu i Europa, fortæller Liselotte Lyngsø. Den tester dig for sygdomme og oplyser samtidig om, hvilke faktorer du skal være særlig opmærksom på. Eksempelvis fortæller testen til folk, der har dårlige lunger, at de skal forsøge at undgå forurenede områder.

Testen har allerede trendet i USA, hvor den nu er blevet forbudt, fordi folk ikke kunne håndtere at få alle sandheder at vide.
Det siger fremtidsforskeren.

Men de særligt alvorlige sygdomme er der dog hængelås på i testen. Det betyder, at systemet spørger dig tre gange, inden du får lov til at se dit resultatet. Testen koster 1.600 kroner at få lavet.

Sandt eller falsk? Det skader øjnene, når du læser i dårligt lys
Sandt eller falsk? Det skader øjnene, når du læser i dårligt lys

Fleksitarer


I 2016 vil vi se mange flere fleksitarer, spår Liselotte Lyngsø. Fleksitarer er deltidsvegtarer - altså folk, der kun spiser kød engang imellem.

- Det seneste år har vi set mange film om dyr, der lider, og det betyder, at flere og flere fravælger kød. Men det er besværligt at være vegetarer, og derfor ser vi flere og flere fleksitarer, siger fremtidsforskeren.

Efter en bytur: Sådan får du den bedste søvn
Efter en bytur: Sådan får du den bedste søvn

Fleksitarer bliver også den nye trend, fordi der ifølge Liselotte Lyngsø er sket et holdningskred i forhold til, at det ikke længere betragtes som feminint at være vegetar.

- Vi har accepteret, at store, stærke mænd godt må spise nødder og bønner, og at det kan være maskulint at gå op i dyrevelfærd, siger hun.

Yoga


De fleste af os ved forhåbentlig, hvad yoga er, da det har trendet i længere tid. Men ifølge Jens Søndergaard, der er professor i almen medicin ved Syddansk Universitet, er der – og vil der - i 2016 komme mere åbenhed overfor yoga. En tendens, der ifølge Jens Søndergaard er meget positiv for vores sundhed:

- Yoga er godt for din styrke, balance, smidighed og udstrækning. Yoga er en god måde at lære unge mennesker, at kroppen ikke skal være formet efter en stol, siger Jens Søndergaard, der også er praktiserende læge.

Gå Caminoen offline


- Det er blevet sindssygt populært, at man går Caminoen sammen med en ven, mens man er offline fra sociale medier og andre teknologier, siger Liselotte Lyngsø.

Hun forklarer, at man før hen typisk gik Carminoen alene for at samle sine tanker. Men nu er den spanske strækning altså blevet en samtalesti.

Elcyklen


- Elcyklen er som sådan ikke ny i vores samfund, men det er først nu, den for alvor er brudt igennem, siger Liselotte Lyngsø.

Men hvordan kan det være en sund tendens, tænker du måske?

- På grund af elcyklen er der nu mange danskere, der cykler til arbejde. Cyklen har betydet, at vi cykler meget længere og oftere. Elcyklen skal ikke betragtes som et seniorværktøj, siger Liselotte Lyngsø.

Bruger du din mobil på toilettet? Derfor er det en VIRKELIG dårlig ide!
Bruger du din mobil på toilettet? Derfor er det en VIRKELIG dårlig ide!

LÆS OGSÅ: Du er selv skyld i dit dårlige indeklima

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx