23/10-17 06:47

Forbered huden på vinterkuldenForbered huden på vinterkulden

Det er vigtigt allerede nu at forberede huden på, at vinteren er på vej. Pak dig ekstra godt ind, og tilføj nye rutiner til din morgen.

storybild

København. Når vinterkulden rammer landet, pakker mange sig ind i varmt tøj. Og faktisk er det et af de bedste råd, når det handler om at undgå tør hud.

- Hvis du har tekstil på, vil din hudoverflade være mere fugtig, fordi tekstil holder på dampen omkring huden, siger Jørgen Serup, der er overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Så vanterne, huen og tørklædet skal på, når du stiger op på cyklen om vinteren. Inden da er der en række ting, du bør gøre for at forberede huden bedst muligt mod vinterkulden.

Underviser og behandler ved Nordsjællands Kosmetologskole Mouna Iskandarani anbefaler, at kroppen peeles en til to gange om ugen.

Om det er en købt eller hjemmelavet bodyscrub, betyder ikke det store. Det vigtigste er bare, at huden bliver fugtet, efter at den er blevet peelet.

Det kan være med en fugtighedscreme, en planteolie som kokos- eller mandelolie eller en karbamidcreme.

- En karbamidcreme binder vand kraftigt. Det er derfor, den svier lidt, når den først kommer på huden. Den suger nemlig vandet til sig, og det er den vandbevægelse, cremen laver i huden, som føles sviende. Det er ikke et tegn på irritation, siger Jørgen Serup fra Bispebjerg Hospital.

Katja Moikjær er journalist og medindehaver af skønhedsuniverset pudderdåserne.dk, og hun forklarer, at det ikke nytter noget, hvis du smører dig ind i creme, inden du går i seng, men så vasker det af om morgenen, inden du skal ud i kulden.

- Cremen lægger en hinde på huden, derfor skal du smøre creme på huden, inden du går ud og ikke først om aftenen. For det vigtigste er, at din hud er beskyttet, når du går udenfor, slår Katja Moikjær fast.

Den sæbe, du bruger i badet eller til at vaske hænder, spiller også en stor rolle, når det kommer til at undgå tør hud om vinteren, da mange sæber er udtørrende. Overvej derfor at skifte alle sæber ud til nogle, der også fugter.

Katja Moikjær forklarer, at cremer sagtens kan bruges udelukkende på specifikke områder. Hvis kinderne er tørre, men resten af ansigtet ikke er, så smør et godt lag udelukkende på kinderne.

Det er bare vigtigt at være opmærksom på, om du bør bruge fedtcreme i ansigtet. Mouna Iskandarani påpeger, at du kan få mere uren hud af at bruge fedtcreme oven på fedtet hud.

Her kan der i stedet bruges en fugtgivende serum under din almindelige dagcreme for at give huden ekstra fugt.

- Ellers kan man i stedet bruge en fugtighedscreme flere gange i løbet af dagen for at få mere fugt. Det er der ikke noget problem i, siger Jørgen Serup.

Fakta: Plej ansigtet med omhu

- Når det kommer til huden i ansigtet, er der forskel på fedttør og fugttør.

- Fugttør betyder, at man mangler fugt i huden, og det er mere overfladisk. Oftest har man tendens til uren hud og en overproduktion af talg i denne kategori.

- Fedttør er en tørhed, der går noget dybere.

- Du kan godt have fedtet hud og stadig opleve, at huden "strammer" om vinteren.

- Fedtet hud bliver værre, hvis man bruger fedtcremer. Her skal der bruges fugtcremer.

Kilde: Mouna Iskandarani.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen stoppet midt i forklaring
bt.dk
Medina tiltalt for kokainkørsel
bt.dk
Peter Madsen indrømmer brug af...
bt.dk
9-årige Leo meldt savnet: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx