Af Marc Nicholas Thygesen - 04/06-15 14:03; Opdateret: 04/06-15 14:50

EU: Kampe i Ukraine er værste brud på våbenhvile hidtilEU: Kampe i Ukraine er værste brud på våbenhvile hidtil

EU-Kommissionen opfordrer til fuld gennemførelse af våbenhvile efter optrapning af volden i Østukraine.

storybild

(Billede: Polfoto/Evgeniy Maloletka)

Det sidste døgns blodige kampe i Østukraine, hvor flere mennesker har mistet livet, har været det mest alvorlige brud på våbenhvilen mellem Ukraine og de prorussiske separatister, lyder det fra EU-Kommissionen torsdag.

Tre dræbt og mange såret ved nye angreb i Ukraine
Tre dræbt og mange såret ved nye angreb i Ukraine

EU-Kommissionens talskvinde Maja Kocijancic siger ved torsdagens daglige pressebriefing i Bruxelles, at våbenhvilen skal respekteres, og alle tunge våben trækkes tilbage.

- Vold er ikke en løsning, siger hun.

- Vi fortsætter med at opfordre alle parter til en fuld gennemførelse af Minsk-aftalen. Det er den bedste chance, vi har for en løsning på denne her konflikt.

Polsk præsidentvalg sker i skyggen af Ukraine-konflikt
Polsk præsidentvalg sker i skyggen af Ukraine-konflikt

Frankrigs udenrigsministerium er også kommet med en melding på den eskalerende vold i Østukraine. Ministeriet opfordrer til, at kampene i Østukraine bliver stoppet omgående.

- Vi er bekymrede for oplysningerne om kampene i Marjinka. De skal stoppe øjeblikkeligt, lyder det fra udenrigsministeriets talsmand Romain Nadal ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han opfordrer samtidig - ligesom EU-Kommissionen - til en "ubetinget" gennemførelse af Minsk-aftalen, der blev indgået i februar, for at sikre en fredfyldt og varig løsning på konflikten.

Ukraine: Separatister frigiver amerikanere efter ti dage
Ukraine: Separatister frigiver amerikanere efter ti dage

EU-Kommissionens talskvinde henviser samtidig til, at EU's stats- og regeringschefer har sammenkædet EU's sanktioner over for Rusland med en overholdelse af Minsk-aftalerne.

Sanktionerne er indført for at straffe Ruslands støtte til de prorussiske oprørere og for den folkeretsstridige annektering af den ukrainske halvø Krim sidste år.

EU's stats- og regeringschefer ventes på deres topmøde sidst i juni at beslutte at forlænge de eksisterende sanktioner fra juli til december i år.

Forlængelsen er en logisk konsekvens af, at sanktionerne er kædet sammen med Minsk-aftalerne, der har frist til årets udgang. En optrapning af kampene kan desuden ventes at få flere lande til at presse på for en yderligere skærpelse af sanktionerne.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx