Af - 10/06-16 04:00; Opdateret: 10/06-16 07:55

Partier og organisationer vil fjerne tamponskatPartier og organisationer vil fjerne tamponskat

Tre organisationer og to partier er klar til at fjerne moms på tamponer og hygiejnebind. LA spørger: 'Er det en joke?'

storybild

(Billede: Scanpix)

Det skal være slut med at beskatte kvinders månedlige blødninger.

Tre danske kvinde- og sex-organisationer mener, at man skal fjerne moms på tamponer og hygiejnebind – og de får opbakning fra Folketingets venstrefløj.
I løbet af det seneste år har man vedtaget at fjerne moms på menstruationsprodukter i Storbritanien, i Frankrig og i Canada.

Alle steder efter pres fra kvindeorganisationer. 300.000 britiske kvinder skrev under på en protest mod en såkaldt tampontax, og i Frankrig bombarderede kvinder politikere som præsident François Hollande med breve med blodige trusser, ligesom de udstillede dem i Paris’ gader.

Forkvinden for kvinderådet, Nanna Højlund, mener, at det er et fremragende forslag – selv om hun hellere vil have ligeløn.

»I forvejen tjener kvinder mindre end mænd, og når man sætter en afgift som moms på de fysiske udgifter, der er ved at være kvinder – som menstruationsprodukter – straffer man kvinder,« siger hun.

Også Dansk Kvindesamfund og Sex & Samfund bakker op. Her siger den lægelige chef:

»Jeg synes, at det er en rigtig god idé med momsfrihed på menstruation. Det siger jeg både som læge og feminist,« lyder det fra Charlotte Wilken-Jensen, som også er ledende overlæge i gynækologi ved Hvidovre Hospital.

Danske kvinder bruger ifølge Danmarks Statistik cirka 12.000 kroner på bind og tamponer på et helt liv.

Enhedslisten vil meget gerne se på at fjerne tamponskat:

»Det er en rigtig god idé. Vi har allerede et forslag om, at der skal momsfritagelse på økologiske og sunde varer. Så tanken er ikke fremmed for os. Det vil vi gerne kigge på,« siger politisk ordfører Pernille Skipper.

SF er også klar, hvis det sker sammen med momsfjernelse på frugt og grønt, mens LA’s skatteordfører, Joachim B. Olsen, på sms skriver: ‘Er det en joke?’

Her en australsk politiker, der kæmper for sagen.LÆS OGSÅ: Se listen: Kvinder betaler mere for hverdagsting

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx