Af Ritzau - 10/05-17 15:35; Opdateret: 10/05-17 16:13

Finansministeriet: S-udspil giver kun en lille vækstFinansministeriet: S-udspil giver kun en lille vækst

Det er slet ikke et vækstudspil, S er kommet med, mener LA. S kalder beregninger polemiske.

storybild

Socialdemokratiets vækstudspil er med vilje formuleret så rundt, at det kan tjene som forhandlingsoplæg, forklarer finansordfører Benny Engelbrecht (S), efter at det har vist sig, at Finansministeriet må opgive at regne på store dele af det. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

På initiativ fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, har Finansministeriet regnet på et vækstudspil fra Socialdemokratiet, kaldet "Vækst, der virker".

Finansministeriet når frem til, at forslagene vil øge Danmarks velstand med to milliarder kroner, mens Socialdemokratiet selv mener, at tallet er 12,5 milliarder i 2025.

Den vækst skal komme ved, at virksomhederne får et særligt skattefradrag, hvis de investerer i forskning og udvikling. Finansministeriet har regnet, som om der er tale om en almindelig lettelse af selskabsskatten.

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) kalder beregningerne "polemiske".

- Det havde været mere klogt at sige, at vi ikke har klare måder at måle det på, siger han.

Hvis virksomhederne får en tilskyndelse til at skyde penge i forskning og udvikling, vil det kaste mange arbejdspladser af sig, er ræsonnementet.

- De forslag, vi har fremsat, er med vilje formuleret så runde, at det er muligt at forhandle om, siger Benny Engelbrecht.

Joachim B. Olsen mener derimod, at beregningerne fra Finansministeriet dokumenterer, at Socialdemokratiets forslag ikke får økonomien til at vokse noget videre.

- Det er altså ikke imponerende. Det er efter min opfattelse ikke et vækstudspil, siger han:

- Når der er nogle ting, man ikke kan regne på, er det fordi, der ikke er empiri (erfaringer, red.), der tilsiger, at der skulle være nogen effekter.

Ud over skattefradraget for forskning og udviklingsudgifter foreslår Socialdemokratiet, at ledige skal kunne få ekstra i dagpenge, hvis de uddanner sig. Partiet vil også styrke voksenlærlingeordningen.

Liberal Alliance vil hellere lave reformer, der får flere ud på arbejdsmarkedet.

- Der er bestemt ikke noget galt med uddannelse. Det er bare ikke den udfordring, vi står med lige nu. Det er, at der er mangel på faglært arbejdskraft, siger Joachim B. Olsen.

- Derfor skal vi have reformer, der gør, at vi ikke subsidierer (støtter økonomisk, red.), at folk trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Benny Engelbrecht opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om, hvordan der skabes mere økonomisk vækst i Danmark. Det har regeringen også tænkt sig, forsikrer Joachim B. Olsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Drukneulykke ved Rødvig Stevns: Én...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Tre studerende forsvandt sporløst...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx