Af Maria Christine Madsen - 27/02-18 10:50

Derfor må du ikke gå i bad om morgenen, når det er så koldtDerfor må du ikke gå i bad om morgenen, når det er så koldt

Hvis du er en af dem, der går i bad om morgenen, før du bevæger dig ud i kulden, så har en tidligere Sirius-patruljefører et enkelt råd til dig: Lad være.

storybild

ARKIVFOTO. (Billede: Henning Bagger)

De seneste år har danskerne vænnet sig til nogle forholdsvis milde vintre. Den sibiriske kulde, der i denne uge rammer landet med isnende temperaturer, snevejr og bidende blæst, er derfor en hård prøvelse.

Det gælder af den grund om at tage sine forholdsregler, hvis man gerne vil undgå de helt store frostskader på kroppen. Det forklarer Asger Fredslund, der er tidligere patruljefører i Forsvarets specialenhed Siriuspatruljen på Grønland og i dag er stifter af SiriusPartner og arbejder som foredragsholder.

»Vi har vænnet os til et mildere klima, og det er derfor, kulden overrasker os nu,« siger han.

Fordi kulden kan komme som en overraskelse, er der mange danskere, der glemmer at pakke sig ind i hue, handsker og halstørklæde.

»Og det er dér, det bliver farligt. Fordi man undervurderer kulden. Det ses ofte i byen, hvor man drikker sig fuld og bliver træt på vejen hjem. Så sætter man sig måske lige ned for at hvilke sig, men så kommer man bare aldrig hjem, fordi man er blevet iskold,« forklarer Asger Fredslund.

Han fortæller, at han selv mandag var på jagt og på et tidspunkt måtte tage sine handsker af for at sætte en sigtekikkert på sin riffel.

»Det var fandme koldt. Så hvis man står og skal lave nogle ting udenfor nu her, så er det koldt. Man kan hurtigt få forfrysninger, fordi man undervurderer kulden.«

Drop morgenbadet

Han har derfor særligt to råd, som kan hjælpe mod kulden.

For det første skal man lade være med at tage et bad om morgenen, før man skal ud i kulden.

»Der er mange, der har en morgenrutine, der indeholder at gå i bad. Det fraråder jeg klart nu her, hvor det er så koldt. Jeg vil klart anbefale, at man tager et bad om aftenen, hvis man skal have et bad,« siger han.

Årsagen er, at badet fjerner fedtlaget fra din hud.

»Din hud bryder sig faktisk ikke om at være fuldstændig affedtet. Og det er det, der sker, hver gang du vasker din hud med sæbe. Så fjerner du fedtlaget. Huden skynder sig bagefter med at prøve at reproducere fedtlagt. I løbet af natten når man at producere en lille smule fedt og en lille smule overflade i huden, så den er bedre beskyttet. Hvis du skyller det lag af, lige inden du skal ud ad døren om morgenen, så går der faktisk nogle timer, hvor man er ekstra sårbar i forhold til kulde,« forklarer Asger Fredslund.

Det samme gælder, når det kommer til at barbere sig.

»Det er faktisk ikke så smart at barbere sig om morgenen, når det er så koldt. For du skraber et beskyttende lag af ansigtet ved det.«

Risiko for forfrysninger

Når den sårbare hud kommer ud i kulden, kan det føre til, at man nemmere udsættes for forfrysninger.

»Hvis man for eksempel har noget sidevind, når man cykler om morgenen, efter man lige har været i bad, så får man faktisk nemmere forfrysninger på næsetippen eller på øret. Der skal ikke mere til,« siger han og tilføjer:

»Som regel vil det være mindre forfrysninger, vi får herhjemme, men det er stadig ubehageligt og gør ondt. Det vejr, vi får i aften og de næste par dage, kan man sagtens få forfrysninger af.«

Asger Fredslunds andet råd er at beskytte ens ansigt og hoved.

»For vi afgiver rigtig meget varme gennem hovedet, nakken og halsen. Omkring 70 procent af vores kropsvarme går den vej, når det er koldt. Så det gælder om at have noget for ansigtet, hvis man cykler, og huske at have en hue på. Det betyder rigtig meget for, at man kan styre sin kropstemperatur. En halsedisse er en rigtig god ting, fordi man også kan tage den op omkring ansigtet,« siger han.

Han understreger, at det først og fremmest gælder om at have 'respekt' for kulden.

»Selvom det 'kun' er Danmark og 'kun' er minus 10 grader med lidt vind, så skal man have respekt for det og sørge for at få fundet det vintertøj frem, som man ellers havde pakket langt væk, fordi man ikke har haft brug for det i årevis,« siger Asger Fredslund.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se det første billede: Prins William...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Her er hans...
bt.dk
Jackson-familien er dybt bekymret for...
bt.dk
Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx