Af - 25/03-15 19:25

Læger advarer: Frygter bivirkninger ved HPV-vaccineLæger advarer: Frygter bivirkninger ved HPV-vaccine

Flere unge kvinder melder om alvorlige bivirkninger, efter at de er blevet vaccineret med HPV-vaccine.

storybild

(Billede: Polfoto)

På en afdeling på Frederiksberg Hospital kommer mange af de piger, som mener, at de har fået alvorlige bivirkninger efter de er blevet vaccineret mod livmoderhalskræft med den såkaldte HPV-vaccine. Pigerne kommer med ensartede symptomer fra alle steder i landet, skriver TV2.

- De er alle sammen svimle, de besvimer, og så har langt de fleste af dem svær hovedpine – tit kronisk hovedpine. De har mavesmerter og kvalme. De har underlige muskelbevægelser, de ikke kan styre. Og så er de meget trætte, siger Louise Brinth, læge på Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital, til TV 2.

Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft
Mistanke: Oralsex øger risiko for kræft

Louise Brinth har indtil nu undersøgt omkring 80 piger, og hun mistænker, at det kan være HPV-vaccinen, der har gjort pigerne syge.

- Vi ser et mønster, som skriger til himlen, og som bør blive undersøgt af noget gedigen forskning, siger Louise Brinth.

Hun bliver bakket op af forskningschef og overlæge på afdelingen, Jesper Mehlsen.

- Der er en rød tråd forstået på den måde, at jeg har jo set på det her nu i 30 år, og jeg har ikke set den sammensætning af symptomer, som de kommer med før. Det er meget ensartet, det de kommer og fortæller. Og de kommer og fortæller, at det er kommet i tæt relation til, de er blevet vaccineret, siger Jesper Mehlsen.

Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?
Hey skat, skal vi ikke lige tage en klamydia-test?

Opgave skal løses snart
HPV-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, der bliver givet til alle piger i 12-års alderen. Den beskytter mod livmoderhalskræft. I dag er omkring 500.000 piger blevet vaccineret. Jesper Mehlsen vurderer, at det er 1-2 ud af 10.000 vaccinerede, der muligvis har fået de alvorlige bivirkninger.

- Det er jo ikke noget stort tal, men det er jo alarmerende for dem, det går ud over. Altså, det er svære symptomer, de har. De ryger ud af arbejde, de ryger ud af skole, de ryger ud af uddannelse i længere perioder, siger Jesper Mehlsen.

Klamydia-kortet: Hvor ramt er din kommune?
Klamydia-kortet: Hvor ramt er din kommune?

Begge læger understreger dog, at de bakker fuldt op om vaccinen, men de mener, at man bør undersøge nærmere, om pigernes symptomer kan være en bivirkning til vaccinen.

Louise Brinth har henvendt sig flere gange til Sundhedsstyrelsen for at indberette, hvad de ser på deres afdeling.

- Jeg står i den patientnære ende af det her, Sundhedsstyrelsen er i den helt anden ende, så jeg bliver meget utålmodig, for jeg står med patienterne i hånden, og så går tingene ikke hurtigt nok. Men jeg har også respekt for, at vi er forskellige steder, og at min tålmodighed ikke nødvendigvis er det, man skal måle det efter. Men vi har en opgave, vi skal have løst snart, siger Louise Brinth.

Flere danskere får gonorré igen og igen
Flere danskere får gonorré igen og igen

Den ansvarlige i Sundhedsstyrelsen, Henrik G. Jensen, kaster bolden videre til det europæiske lægemiddelagentur, EMA, som er dem, der har godkendt vaccinen.

- Ja, der er et mønster, men det er ikke det samme, som at der er en sammenhæng. Når vi ser et mønster i sådan nogle indberetninger, så er der grundlag for at lave nogle flere udredninger, og gå dybere ned i de her sager. Nu er det sådan, at vaccinen er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur EMA, og det vil sige, det er dem, der laver den sikkerhedsmæssige vurdering. Vi skal sørge for, at de får alle de oplysninger, de har behov for. Det er også derfor, vi har bestilt en rapport ude på Frederiksberg Hospital for at få den kliniske beskrivelse af de fund, sådan så man i sikkerhedskomiteen i Europa kan vurdere de her piger, siger Henrik G. Jensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
AaB-formand om chok-fyring: Sådan...
bt.dk
To mænd fyret efter julefrokost i...
bt.dk
Asger var alene - pludselig sad armen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx