Af Maria Cuculiza - 09/01-14 23:16

Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’Børn proppes med farlige ‘lykkepiller’

Flere end én ud af tre af de danske børn og unge, som fik ‘lykkepiller’ i 2010, fik piller, som ikke var godkendt til dem.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Ifølge en opgørelse lavet af Sundhedsstyrelsen fik godt 6.000 børn og unge i 2010 lykkepiller mod blandt andet depressioner og OCD. Men af et notat fra styrelsen i 2011 ‘ fremgår, at der i 2010 var flere end 2.000 børn og unge, som fik ikke godkendte og farlige piller. Af de seks forskellige pillemærker var kun én type godkendt til depression blandt børn og unge.

Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller
Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller

Overlæge i Sundhedsstyrelsen Doris Stenver bekræfter det store forbrug af ikke godkendte piller og siger til mx.dk:

- Læger har jo en fri ret til at ordinere, men det er da et bemærkelsesværdigt højt tal. Hvad der ligger til grund for dette udskrivningsmønster, ved vi ikke.

Blandt de ikke godkendte mediciner, som alligevel bruges, er pillen Paroxetin, om hvilken styrelsen selv skriver, at den af sikkerhedsmæssige grunde ikke bør bruges til børn og unge under 18, da den øger risiko for selvmord og aggression, og der i øvrigt ikke er dokumentation for hverken sikkerhed, eller at de overhovedet virker på børn og unge.

At Paroxetin alligevel gives til børn og unge, ryster børne- og ungdomspsykiater, Thorsten Schumann i Region Syddanmark:

Mette blev afhængig af sine lykkepiller
Mette blev afhængig af sine lykkepiller

- Det er forbudt, det er farligt, det er utilstedeligt, og det bør medføre en næse at give dem til børn og unge, siger han.

Også om to andre ikke anerkendte piller, Escitalopram og den danske Citalopram, som næsten 2.000 børn og unge fik, lyder der også advarsler om øget selvmordsrisiko fra Sundhedsstyrelsen i produktresumeerne. Når lægerne alligevel udskriver dem, skyldes det ifølge læge Mats Lindberg, Læger uden Sponsor blandt andet:

- Lægerne har ikke tid at læse medicinernes produktresumeer, de får deres informationer fra medicinalselskaberne og vælger herudfra.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Har du set den? Her er årets bedste...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Anders Fogh med hård udmelding: Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx