Af - 23/09-15 22:52

MEDIE: Fotos og vidner modsiger politiets forklaringMEDIE: Fotos og vidner modsiger politiets forklaring

Avisen Information mener torsdag at kunne dokumentere, at politiet har brugt fysisk magt til at håndtere flygtninge på danske motorveje.

storybild

Politiet har over for omverdenen hævdet, at de håndterede situationen uden brug af fysisk magt, da en stor gruppe flygtninge vandrede på en sønderjysk motorvej med retning mod Sverige. Men billeddokumentation og vidner fortæller en anden historie, og jurister afviser nu politiets forklaring.

Det skriver Dagbladet Information torsdag.

Det danske politi blev i sidste uge kendt over hele verden, da billedet af den seksårige irakiske pige Noor Al-Saedi, der leger med en dansk politibetjent på en sønderjysk motorvej, blev delt på sociale medier og gengivet i både dansk og international presse.

Politiet har siden givet udtryk for, at deres møde med flygtningene foregik i al fordragelighed, og har hævdet, at de alene brugte dialog og ikke magt over for flygningene, der vandrede mod Sverige på motorvejen i Sønderjylland.

Rigspoliti: Mindst 10.800 har krydset grænsen
Rigspoliti: Mindst 10.800 har krydset grænsen

Men nu rejser billeddokumentation og vidneudsagn, som Information bringer torsdag, alvorlige spørgsmål om politiets forklaring. Både fotos og forklaringer fra personer, der overværede politiets møde med flygtningene, peger således i retning af, at politiet stik imod egne forklaringer anvendte fysisk magt.

I forbindelse med episoden på motorvejen den 9. september udtalte politiinspektør Lene Scharff til New York Times, at politiets strategi var at tale med flygtningene og føre en dialog for at overtale dem til at tage tilbage til den skole, hvor politiet havde indkvarteret dem.

Politiet: 600 flygtninge til Danmark siden i går
Politiet: 600 flygtninge til Danmark siden i går

Ungarsk politi skød tåregas mod migranter
Ungarsk politi skød tåregas mod migranter

Lene Scharff understregede over for avisen, at »hvis de (politiet, red.) havde anvendt magt, ville de (flygtningene, red.) ikke længere befinde sig på motorvejen«.

Jonas Christoffersen, der er direktør for Institut for Menneskerettigheder, har set billederne og er ikke i tvivl om, at der er tale om magtanvendelse.

- Når man har fat i en mand, der har det ansigtsudtryk, og hiver vedkommende i armen, og pigen, han holder, har den ene betjents arm om halsen, så er det umuligt at konkludere andet, end at der er tale om magtanvendelse, siger Jonas Christoffersen til Information.

Politiet har sigtet 19 for menneskesmugling
Politiet har sigtet 19 for menneskesmugling

Samme vurdering kommer fra Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia.

Han mener, at kombinationen af vidneforklaringerne og billederne, særligt de hvor flere betjente hiver fat i personer, vidner om, at der klart er tale om magtanvendelse.

- Det betyder dog ikke nødvendigvis, at magtanvendelsen har været ulovlig eller uproportionel, men det er klart, at tingene skal kaldes ved deres rette navn, siger Jacob Mchangama.


LÆS OGSÅ: Politiet har flyttet mandskab til den danske grænse

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx