Af - 25/11-16 04:00

Singlekvinder vil kende udløbsdato på projekt babySinglekvinder vil kende udløbsdato på projekt baby

Efterspørgslen på eftersyn af fertilitet er stor, og et stigende antal hospitaler laver undersøgelserne. Mange er singlekvinder, der gerne vil vide, hvor længe de kan vente

storybild

Telefonerne har glødet hos Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning, siden klinikken i 2011 begyndte at lave gratis eftersyn af danskernes frugtbarhed, og indenfor det seneste år er antallet af de populære undersøgelser øget med nye Fertilitetsrådgivninger på Hvidovre, Herlev og Holbæk Hospital.

“Efterspørgslen er pænt stor, og vi har ikke nogen problemer med at fylde tiderne op”, siger Anders Nyboe Andersen, der er professor ved Rigshospitalet Fertilitetsrådgivning, der indtil videre har haft over 2000 konsultationer og i perioder har måtte lukke for tidsbestilling på grund af lange ventelister.

Afdelingslæge i Fertilitetsrådgivningen Kathrine Birch Petersen fortæller, at der kommer flest kvinder i rådgivningen. 40 procent er single, og 90 procent af dem vil vide, hvor længe de kan vente med at blive gravide.

Barnløse slipper for at betale moms for behandling
Barnløse slipper for at betale moms for behandling

“De vil gerne vide, hvor lang tid de har tilbage i det her system, fordi de endnu ikke har fundet Mr. Right.”, fortæller Anders Nyboe Andersen.

Kathrine Birch Petersen var sidste år hovedansvarlig for en undersøgelse, der så på, hvorfor kvinder over 35 år opsøger fertilitetsrådgivningen, og resultaterne kom bag på hende.

“Selv om kvinderne havde en gennemsnitsalder på 37 år, og flertallet drømte om at få to børn eller flere, ville de gerne vide, hvor længe de kunne vente med at blive gravide.”.

Nogle tror, de kan øge deres fertilitet ved at leve på en bestemt måde, men det er ikke tilfældet. Du har de æg, du har, og man kan ikke gøre dem bedre. Kun værre. Så alder har en stor betydning for dine chancer for at blive gravid.

Afdelingslæge ved Rigshospitales Fertilitetsrådgivning, Katrine Birch Petersen.

De andre store grupper, der opsøger Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning er par, der gerne vil vide mere om fertilitet samt mænd og kvinder, der fejler eller har fejlet noget, som de frygter, kan have konsekvenser for deres frugtbarhed.

Barnløse kan se frem til lettere adgang til æg og sæd fra fremmede donorer
Barnløse kan se frem til lettere adgang til æg og sæd fra fremmede donorer

Jeg håbede, jeg fik at vide, jeg kunne vente

Christina Holm Johansen er i dag 41 år og har en søn på ti måneder.

Som 38-årig opsøgte Christina Holm Johansen Rigshospitalets Fertilitetsrådgivning, fordi hun gerne ville vide mere om, hvad hendes muligheder var i forhold til at blive gravid.

“Min eks og jeg var lige gået fra hinanden, og jeg vidste, at jeg begyndte at være gammel i forhold til at blive gravid. Derfor ville jeg gerne finde ud af, om jeg skulle overveje at få et barn alene, men det var bestemt ikke plan A. Min plan var en kernefamilie, så jeg ville gerne vide, om jeg kunne vente lidt længere, så jeg kunne finde en, jeg gerne ville have børn sammen med.”

Inden besøget i rådgivningen skulle Christina udfylde en masse papirer om spisevaner, motion, rygning og arvelige faktorer. I fertilitetsrådgivningen fik hun foretaget en gynækologisk undersøgelse og en prøve, der viste noget om hendes ægreserver og dermed mulighed for at blive gravid.

“Jeg fik at vide, at jeg var yngre, end hvad der svarede til min alder, men at han ville anbefale mig at komme i gang, hvis jeg gerne ville have børn.”

Bruger du denne prævention? Så bør du tage en graviditetstest
Bruger du denne prævention? Så bør du tage en graviditetstest

Efterfølgende tog Christina en beslutning om at få et donorbarn.

“Det havde en betydning, jeg fik at vide, at jeg godt kunne blive gravid, men at jeg samtidig ikke fik at vide, at jeg bare kunne vente nogle år. Det fik mig til at tænke over, om jeg kunne leve med aldrig at få nogle børn, og det kunne jeg ikke.”

I dag er Christina mor til en dreng på ti måneder, og hun har ikke fortrudt, at hun blev gravid.

“Det er selvfølgelig hårdt at være alene, men det var helt klart den rigtige beslutning for mig. Det er det hele værd.”

Hun synes, det er en god ide med fertilitetsrådgivning, fordi det sætter nogle tanker i gang i forhold til hvilke muligheder man har for at få de børn, man ønsker sig.

“Mange har en tendens til at vente og trække den, og det kan måske få flere til at tage stilling tidligere. Jeg kunne også godt ønske, jeg var gået i gang noget før, for jeg har altid drømt om at få to børn.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vild med Dans-sangerinde er gravid:...
bt.dk
24-årige Casper i mål i Norge efter...
bt.dk
Tv-seere sviner ung mor til efter...
bt.dk
Historisk ændring: Nu bliver det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx