Af - 18/03-16 09:28

Danske unge sidder meget foran skærmen – derfor er det ikke nødvendigvis dårligtDanske unge sidder meget foran skærmen – derfor er det ikke nødvendigvis dårligt

Danske skolebørn er blandt de børn i Europa, der bruger mest tid foran skærmen, viser nyt studie. Det er dog ikke lig med, at de er asociale, fastslår forsker.

25-årige Phillip Madsen lever af at uploade videoer, hvor han spiller computer, og har over 180.000 følgere på YouTube. Her er et eksempel på en video fra hans kanal.

Danmark er en af de europæiske lande, hvor børn og unge mellem 11 og 15 år bruger mest tid foran computeren eller tv'et. Det fremgår det af en ny rapport fra Health Behaviour in School-aged Children ifølge Statens Institut for Folkesundhed.

Musikere går i kamp mod videotjenesten YouTube
Musikere går i kamp mod videotjenesten YouTube

Faktisk har drenge mellem 11 og 13 år europarekorden i at sidde foran skærmen, viser undersøgelsen. Men selv om kontakten ikke nødvendigvis er fysisk, bruger de unge tid sammen, når de spiller, forklarer lektor ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier Carsten Jessen.

- Der er sket mange forandringer i måden, børn lever på. Engang var der flokke af børn i udenfor i gården, men det er der ikke mere. Der er færre børn, og de bliver holdt mere indenfor. Så det er sværere at finde nogen at være sammen med, siger han til metroxpress.

- Medier som computeren og mobiltelefonen hjælper faktisk børn til at være mere sammen, end de ellers ville være. Det handler ikke om, at de er asociale.

- Når de spiller, er der et konstant socialt samvær, der udvider mulighederne for at være sammen. På den måde er kammeraterne altid lige ved siden af. Det er en anden samværsform, som ikke skal ses som en modsætning til fysisk kontakt, men som et supplement, siger lektoren.

25-årige Phillip Madsen, der lever af at spille computer og uploade videoer på YouTube-kanalen Gexpgaming, hvor han har mere end 180.000 følgere, forklarer, at computerspil har haft stor social betydning for ham.

- Jeg var ret asocial, inden jeg begyndte at spille computer, men gennem computerspil og YouTube har jeg fået en masse gode venner over nettet. Mange forældre forstår ikke, hvordan det hænger sammen. Der er rigtigt mange, der sidder og spiller, mens de er på Skype, så de kan snakke med deres venner. Der er et kæmpe socialt netværk, siger han til metroxpress.

Nanna endte afklædt på YouTube: - Det gør stadig ondt i dag
Nanna endte afklædt på YouTube: - Det gør stadig ondt i dag

Phillip Madsen, også kendt som Gexpgaming.

Phillip Madsen fortæller, at der arrangeres store sammenkomster, hvor flere tusind børn og unge mennesker, der kender hinanden gennem onlinespil og YouTube, får mulighed for at mødes.

- Engang imellem er jeg med til lan-fester, hvor der kommer tusindvis af børn og unge mennesker, som sidder sammen i en hal. Så man mødes også fysisk med dem, man spiller med online. Computerspil har udviklet sig til at blive en hel kultur frem for bare en fritidsbeskæftigelse, fastslår den populære YouTuber.

Her er verdens billigste smartphone
Her er verdens billigste smartphone

Nemt: Sådan hører du Youtube i baggrunden på din telefon
Nemt: Sådan hører du Youtube i baggrunden på din telefon

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansker sætter verdensrekord - og den...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Tidligere pornomodel står frem: Peter...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx