Af - 30/11-15 21:02

Derfor får nogle blackout når de er fulde – mens andre ikke gørDerfor får nogle blackout når de er fulde – mens andre ikke gør

Alkohol påvirker vores hukommelse kraftigt. I nogle tilfælde i så høj grad, at personen kan opleve ikke at kunne huske noget.

Bildstrecke im Grossformat »

Mange brækker sig, før de får blackout. Læs her, hvorfor det sker.

Hjernen bliver påvirket på mange forskellige måder, når vi drikker alkohol. Nogle begynder at græde, nogle bruger for mange penge og andre får hukommelsessvigt – såkaldte blackouts.

Og det kan være en ubehagelig oplevelse at vågne op efter en tur i byen uden at kunne huske, hvad der er sket. Hverken hvor du var, hvad du lavede eller hvordan du kom hjem. Nogle oplever at få de såkaldte blackouts oftere end andre – men hvordan kan det være?

Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde
Derfor begynder nogle at græde når de bliver fulde

For at finde svar på det, spørger vi læge Nanna Døssing, som har arbejdet med, hvordan hjernen bliver påvirket af stoffer siden 1996. Hun arbejder til daglig hos Lænken, som behandler alkoholmisbrugere.

- Der skal vi se på noget, der hedder glutamat. Det er et hormon, som styrer vores hukommelsesprocesser. Alkohol går ind og blokerer glutamat-receptorer, så du ikke kan huske lige så godt, forklarer læge Nanna Døssing.

Grunden til at nogle mennesker får disse alvorlige hukommelsessvigt, og nogle ikke gør handler i bund og grund om, hvor meget alkohol vi hver især kan tolerere. Kan du tolerere meget, kan du fylde dig selv med mere alkohol og på den måde i højere grad blokere glutamat-receptorerne. Andre når at brække sig, før det sker - eller kan være mere modstandsdygtig i forhold til blokaden.

- Ved store mængder alkohol risikerer du at få blackout. Men jeg ville for eksempelvis aldrig få blackout. Jeg ville få det dårligt, før jeg ville få blackout, siger Nanna Døssing.

Derfor bruger du ALTID for mange penge i byen
Derfor bruger du ALTID for mange penge i byen

- Men det skal siges, at hvis du skal få blackout, skal du kunne tolerere ret store mængder alkohol. Hvis du er vant til at drikke en flaske whiskey ofte, så kan du få blackout, siger lægen.

Selvom det er et velkendt fænomen – også blandt andet hos unge mennesker, understreger hun, at blackout er ekstremt usundt for kroppen og hjernen. Og hos unge mennesker er der en tendens til, at blackout virker 'sejt'.

Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd
Kom godt gennem julefrokosten: 5 gode råd mod tømmermænd

- Der er en overrapportering blandt unge. 'Årh! Jeg var så fuld, jeg kunne ikke huske noget'. Men at have blackout er noget helt andet. Blackout er ikke, at man ikke kan huske så godt. Det er, at man ikke aner, hvordan man kom hjem for eksempel.

Selvom glutamat-receptorerne er fyldt ud med alkohol, og man er i blackout, kan man sagtens opføre sig normalt, fortæller Nanna Døssing.

- Man kan godt fungere. Man kan godt tage sin cykel og cykle hjem, men man kan ikke huske det, siger lægen.

LÆS OGSÅ: Uber blæser til taxikrig med gratis tur til julefrokost-sprittere

LÆS OGSÅ: Svampe, heroin, coke? Her er det farligste stof i verden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny drejning i sagen: Årets boksebrag...
bt.dk
Vil undgå katastrofen: Magnussen og...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx