Af - 02/04-15 13:26

Guide: 5 ting du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovnGuide: 5 ting du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn

Det er tid til at finde spækbrættet frem. Her er fem gode grunde til at bruge mikrobølgeovnen til at lave mad.

Bildstrecke im Grossformat »
Skær laksekødet i 1-2 cm tykke skiver eller strimler og anbring dem på en tallerken med f.eks. skiver af spidskål eller med et par lag af babyspinatblade blandet med tynde ringe af skalotteløg og dryppet med lidt hvidvin. Det skal have kortere tid, end du tror. Følg med, kig efter det første minut, og bliv ved, til det når den konsistens, du gerne vil have. Drys med salt og peber inden servering. Server med mikrobølgede kartofler (læs punkt 4). Rens friske, levende blåmuslinger for sand og småsten. Husk at kassere, dem der ikke lukker sig under rensningen (!) Læg de brugbare muslinger i ét lag på en stor tallerken og mikrobølg dem, indtil de åbner sig. Det tager højst nogle minutter. Giv dem lidt ekstra tid, når du er sikker på, at de er kogt færdig. Når muslingerne åbner sig, frigiver de en lækker fon. Gem den og hæld fra i en dyb tallerken. Tilsæt lidt fløde og hvidvin sammen med hakkede gulerødder, løg og persille og mikrobølg til grøntsagerne er møre. Drys med salt og peber. Kom lidt olie eller smør i bunden af en lille skål, eller hvad der passer i størrelse til et spejlæg, og slå et æg ud i den. Prik et par steder i æggeblommen med en spids kniv, uden at blommen går i stykker og flyder ud. Dæk med et stykke fugtet køkkenrulle, og mikrobølg. Forsøg dig frem med tiden, og kig til ægget med 15 sekunders intervaller. Ligesom på stegepanden bliver hviden først hvid og stiv, og derefter følger blommen. Stop, når hvide og blomme er, som du bedst kan lide det. Drys med salt og peber. Den letteste måde at tilberede kartofler i mikrobølgeovnen er ved at skære kartoflerne i skiver og lægge dem i en ring på en tallerken. Dryp med lidt olie og mikrobølg for fuld energi. Tilsæt salt og peber, når de er møre. Hvis du vil udfordre dig selv lidt, kan du for eksempel tilsætte fint hakkede ansjoser eller drysse med hakkede krydderurter som dild eller persille. Tag 1 eller 2 hele majskolber, og behold et par lag af dækbladene på til at holde på fugtigheden. En almindelig, stor majskolbe er mør på 2-4 minutter, og hvis du laver to ad gangen, tager det 4-6 minutter. Spis dem, som de er, eller giv dem en klat smør eller dildmayonnaise.

Lever du et travlt studieliv? Eller er du bare træt af at vaske gryder og pander op?

Så er det måske tid til at lade mikrobølgeovnen gøre arbejdet. De fleste af os bruger den mest til popcorn og lunken kaffe, men vidste du, at mikrobølgeovnen kan bruges til at tilberede mange råvarer fra bunden?

Her er iPhone annoncen du ikke må tro på
Her er iPhone annoncen du ikke må tro på

Her kan du læse om fem sunde retter, du ikke vidste, du kunne lave i din mikrobølgeovn. Listen er udarbejdet i samarbejde med Grete Krag Jacobsen, der har skrevet kogebogen: 'Brug mikrobølgeovnen – nemt, sundt og lækkert!'

Hvorfor mikrobølgeovnen?

Vi ved alle sammen, at bølgebassen er et let og hurtigt alternativ. Men er der andre gode grunde til at bølge din mad? Ifølge Grete Krag Jacobsen bliver mange produkter både sundere og mere velsmagende, hvis du giver dem en tur i mikrobølgeovnen i stedet for at koge eller stege dem:

Denne mikrobølgeovn er livsfarlig - få en ny
Denne mikrobølgeovn er livsfarlig - få en ny

– Når man kommer sine grøntsager i en gryde med vand, så koger en del af smagen og de vandopløselige vitaminer ud i vandet, så man får en mindre lødig grøntsag. Hvis du lægger dem i mikrobølgeovnen, så tager det meget kortere tid, og du bevarer både smag og de vandopløselige vitaminer. Så det er sundere og mere velsmagende for mange produkters vedkommende, siger Grete Krag Jacobsen, der især anbefaler at lave grøntsager, fisk og skalddyr i mikrobølgeovnen.

Grete Krag Jacobsen er dr.med. og tidligere overlæge på Rigshospitalet, så det med sundhed og ernæring er ikke noget, hun tager let på. Hun fremhæver i øvrigt, at mikrobølgeovnen ikke udsætter din krop for den stegeskorpe, som vi ved indeholder kræftfremkaldende stoffer.

Vælt dig i fede påskefrokoster og tab dig
Vælt dig i fede påskefrokoster og tab dig

Endelig er mikrobølgeovnen mere energieffektiv end komfuret og den almindelige ovn. Derfor er mikrobølgeovnen også en god måde at holde CO2-udslippet i din madlavning nede.

Dog understreger Grete Krag Jacobsen, at man ikke kan lave kød i sin mikrobølgeovn. Men som hun siger, er det en god anledning til at reducere sit kødindtag – både for klimaets og sin egen sundheds skyld.

Se ovenstående diasshow og bliv klogere på, hvordan du kan tilberede maden i mikrobølgeovnen.

Prøv selv at eksperimentere med din mikrobølgeovn – kun fantasien sætter grænser. Redaktionen har ladet sig fortælle, at bacon også er yderst velegnet til mikrobølgeovnen. Vi opfordrer til at google opskriften på eget ansvar.

Artiklen er lavet i samarbejde med studerende ved Roskilde Universitet.

TV: Er det årets platteste reklame?
TV: Er det årets platteste reklame?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx