Af Ritzau - 15/12-16 18:44

Grønlandsk løsgænger forfremmes og vælter aldrig LøkkeGrønlandsk løsgænger forfremmes og vælter aldrig Løkke

Den grønlandske politiker Aleqa Hammond er ny formand for Grønlandsudvalget efter aftale med Venstre.

storybild

Aleqa Hammond har lavet aftale med Venstre, så hun bliver ny formand for Grønlandsudvalget. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Den omstridte grønlandske politiker Aleqa Hammond, der er løsgænger på Christiansborg, er torsdag blevet forfremmet fra næstformand til formand for Grønlandsudvalget.

Det sker efter en aftale med Venstre, som betyder, at hun i sager om kabinetsspørgsmål ikke kommer til at vælte regeringen.

Et kabinetsspørgsmål er et forslag, som en regering sætter til afstemning i Folketinget, og hvor regeringen på forhånd har meddelt, at den vil træde tilbage eller udskrive valg, hvis den kommer i mindretal.

De fire nordatlantiske mandater i Folketinget tilhører rød blok, men Hammond vil ikke være med til at vælte en dansk statsminister, hvis det skulle komme så vidt.

- Min fornemmeste opgave i Folketinget er til enhver tid at varetage grønlandske interesser. Det er ikke i min interesse at vælte en dansk regering. Det skal være op til danske partier at bestemme.

- Så Venstre og jeg har aftalt, at er der en sag i salen om at vælte regeringen, så bliver det uden min samtykke. Jeg vil stemme blankt, siger Hammond.

- Dette gælder kun i forhold til kabinetsspørgsmål. Ellers stemmer jeg, som jeg vil.

- De fire nordatlantiske mandater er røde, men det ene mandat er blevet neutraliseret, kan man sige, lyder det fra Hammond.

Hammond blev i august ekskluderet fra partiet Siumut efter sag om brug af Folketingets kreditkort.

Politikeren havde brugt et kreditkort udstedt af Folketinget til private indkøb for 12.983 kroner.

Selv forklarede Hammond, at hendes egne konti havde været spærret, og at hun derfor havde brugt Folketingets kort.

Forklaringen faldt, efter at et kontoudtog viste, at kortet var blevet brugt i byggemarkedet Stark og i Brugsen i Nuuk for anselige beløb.

Det var ikke første gang, at et privatforbrug fældede Hammond i politisk sammenhæng.

I april 2013 blev hun landsstyreformand i Grønland. Hun måtte dog trække sig fra posten i september 2014, efter at det var kommet frem, at hun havde brugt mere end 100.000 offentlige kroner til privat forbrug.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Læserne om Støjbergs...
bt.dk
Skuespiller delte billede efter...
bt.dk
Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
Ny fupside kan snyde dig for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx