Af - 24/08-15 22:45

Statsborgerskab vakler for 1.950 ansøgereStatsborgerskab vakler for 1.950 ansøgere

Knap 2000 udlændinge risikerer et afslag på statsborgerskab - selv om de opfylder alle krav.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Flindt Pedersen Rasmus)

Omkring 1.950 udlændinge bosat i Danmark risikerer at få afslag på deres ansøgning om dansk statsborgerskab, selv om de lever op til de nuværende krav om blandt andet sprogkundskab, kendskab til det danske samfund og en ren straffeattest – og for længst har fået behandlet deres sag af udlændingemyndighederne. Det skriver Politiken tirsdag.

Særligt Venstre og Dansk Folkeparti har klandret de nuværende betingelser for at få statsborgerskab for at være for slappe, og hvis regeringen får ændret reglerne inden oktober, risikerer ansøgerne, at de alligevel ikke optages på det lovforslag, der formelt gør dem til danske statsborgere.

- Jeg vil hverken sige det ene eller andet nu, jeg kan bare sige, at jeg er ved at gøre sagen op med mig selv«, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Politiken.

Jura-eksperter: Rønn slipper for billigt i statsløse-sag
Jura-eksperter: Rønn slipper for billigt i statsløse-sag

Meldingen kommer, efter at Politiken i sidste uge skrev, at 250 andre herboende udlændinge risikerer at miste den dispensation fra kravene for at få statsborgerskab, som Folketingets Indfødsretsudvalg ellers havde givet dem før valget og regeringsskiftet i juni. Da brevene om dispensationen blev sendt ud – efter regeringsskiftet – havde ministeriet nemlig indført det forbehold, at dispensationen kun ville have virkning, 'såfremt de nugældende retningslinjer ikke ændres.'

Nu viser det sig, at det samme forbehold er sendt til de cirka 1.950 udlændinge, der har søgt om statsborgerskab på de ordinære betingelser og altså opfylder disse. Det bekræfter Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet over for Politiken i en mail.

DF i retten for 'krænkende annonce'
DF i retten for 'krænkende annonce'

Liberal Alliances indfødsretsordfører, Leif Mikkelsen, overlader overvejelserne til Støjberg, mens Dansk Folkepartis ordfører på området, Christian Langballe, ikke forstår, at ministeren behøver tid til at overveje noget som helst. »Det er jo ikke nogen studiekreds, det her«, siger han til Politiken.

Fra Enhedslisten og Alternativet er der til gengæld hovedrysten.

- Reelt er det jo at ændre afgørelser i borgeres sagsbehandling med tilbagevirkende kraft. Det er ikke ulovligt, men det er ualmindelig dårlig stil, mener Enhedslistens indfødsretsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mens Alternativets indfødsretsordfører, Ulla Sandbæk, kalder det 'fuldstændig utilbørligt,' hvis Støjberg følger opfordringen fra DF.

LÆS OGSÅ: Irak dømmer 24 personer til døden for soldater-massakre

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx