Af Heidi Pedersen - 11/04-18 22:09

Eksperter advarer: E-cigaretter egner sig slet ikke til det, som mange bruger dem til - 'det er meget bekymrende'Eksperter advarer: E-cigaretter egner sig slet ikke til det, som mange bruger dem til - 'det er meget bekymrende'

Det er en dårlig ide at bruge e-cigaretter, hvis man vil slippe af med sin rygetrang, advarer eksperter

storybild

Foto-illustration til artikel om e-cigaretter - 'Så farlige er e-cigaretter - men derfor kan de alligvel være en god løsning'. (Billede: Ida Guldbæk Arentsen)

Udmeldingen kommer efter offentliggørelsen af ny amerikansk forskning, der konkluderer, at de, der damper elektroniske smøger, har 80 pct. forøget risiko for at få blodprop i hjertet.

»Studiet bekræfter det, vi troede: At e-cigaretter ikke er ufarlige, fordi de indeholder nikotin og en lang række andre stoffer, der får blodkarrene til at trække sig sammen og i sidste ende forårsager åreforkalkning, som kan føre til blodprop,« siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason

E-cigaretten er et lille metalrør, der kan fyldes med forskellige smagsstoffer med eller uden nikotin, og som opvarmes elektronisk, så man kan indtage dem som damp. Tilsætningsstoffer gør dampen synlig, så det ligner røg, og cigaretten har en elektronisk glød, der lyser, når man ryger på den.

E-smøgerne kom til Danmark i 2008, og i dag er ca. tre pct. af den voksne befolkning brugere, mens ca. 12 pct. af de 16-25-årige damper løs.

10 år efter de kom på markedet, raser debatten stadig om, hvorvidt de er sundhedsskadelige eller ej. Med det nye studie, der er det første nogensinde til at undersøge langtidseffekterne, mener forskerne dog, at der nu sættes en tyk streg under de skadelige effekter.

»Blodprop i hjertet er den sygdom, som slår flest mennesker ihjel i Danmark. Hvis man overlever, kan man få varige skader, der kan hæmme ens fysiske formåen. Derfor er det vigtigt, at folk er klar over, at det ikke er uden omkostninger at dampe e-cigaretter, selvom de ofte smager dejligt. Men det er en falsk fornemmelse af sikkerhed,« siger Gunnar Gislason.

Forskningen, der er foretaget blandt næsten 70.000 mennesker, viser desuden, at ryger man både e-cigaretter og almindelige cigaretter, mere end femdobler man sin risiko for at få en blodprop i hjertet. Til sammenligning er risikoen 'kun' tre gange så stor med almindelige cigaretter. Også dette vækker bekymring i Hjerteforeningen, hvor man oplever, at mange e-cigaretbrugere benytter e-smøger til et rygestop.

»De fleste ender med at bruge det som et supplement til de almindelige cigaretter. Det er meget bekymrende, når nu man femdobler sin risiko for blodprop i hjertet,« siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Han får opbakning fra overlæge og tobaksforsker ved Københavns Universitet, Charlotta Pisinger.

»Mange har den opfattelse, at det er bedre at dampe lidt ind imellem cigaretterne. Men det må man se i øjnene, at det er det ikke. Hvis man skal gøre noget godt for sit helbred, så skal man holde helt op og ikke skifte til e-cigaretter,« siger hun og anbefaler rygestop-kursus til at slippe trangen.

Risikoen for at få en blodprop i hjertet faldt drastisk og meget hurtigt efter, at personerne i studiet var holdt op med at ryge. Det samme så man, når de holdt op med at dampe e-cigaretter. Dermed er der stadig håb for helbredet, hvis man stopper i tide.

»Det er en god nyhed,« siger Charlotta Pisinger, der dog samtidig er bekymret for det store antal unge, der damper e-smøger.

»Der er flere undersøgelser, der har fulgt unge over tid, der bruger e-cigaretter, som viser, at de begynder at ryge. Det er foruroligende,« siger hun.

E-cigaretter menes desuden at kunne medvirke til kræft. Dette forskes der dog stadig i. 13.600 danskere dør hvert år af rygning.

Hvis du har svært ved at stoppe, så trap gradvist ned. Ryger du 10 cigaretter om dagen, så ryg 9, ryger du ni, så ryg 8 i stedet for... og fortsæt ellers, til du helt holder op med at ryge.

Brug evt. en rygestopkonsulent til at få lagt en rygestopplan. Både kommunen og hospitalerne i landet tilbyder gratis rygestopkurser.

Tag imod råd og vejledning om brug af nikotinprodukter eller anden rygestop-medicin. Brug medicinen i de første tre måneder efter rygestop. Få lagt en plan for, hvor lang tid du skal bruge den - og for hvordan og hvornår du skal trappe ud igen.

Lav en aftale med en ven eller kollega om at droppe cigaretterne. Hvis I er to eller flere, er det lettere at holde motivationen oppe. Giv hinanden et klap på skulderen, når det er allermest svært, men I alligevel holder jer fra cigaretterne. Og sørg for at rose hinanden - det skyder motivationen i vejret.

Lav noget andet i stedet for at ryge. Hver gang trangen til en cigaret dukker op, kan du f.eks. lave et eller andet praktisk, sætte noget musik på eller noget helt tredje. Både for at skifte fokus - men også for at ændre på din tidligere vane.

Det er ikke tilladt at markedsføre e-cigaretter som hjælp til rygestop, da det kræver, at producenten indsender dokumentation til Lægemiddelstyrelsen, for at produktet er effektivt og sikkert at bruge. Indtil videre er der ikke producenter, der har søgt om en sådan tilladelse. Forskningen kan ikke sige noget entydigt om, hvorvidt e-cigaretter kan være en hjælp til at holde op med at ryge, eller om de fastholder folk i nikotinafhængighed og tobaksrygning.

Kilde: Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen, Sundhedsstyrelsen m.fl.

Rygning presser pulsen op og får pulsårerne til at trække sig sammen. Ryger du derfor, er der større risiko for åreforkalkning, end hvis du ikke ryger. Åreforkalkning kan føre til blodprop.

Brystsmerter. Smerterne sidder ofte bag brystbenet med udstråling til venstre arm. De kan dog også sidde i ryg eller mave og f.eks. stråle ud i højre arm, hals eller kæbe.

Hjertestop.

Akut svær åndenød.

Pludselige anfald af svimmelhed, hjertebanken eller besvimelser, som ofte ledsages af brystsmerter.

Pludselig svær almen utilpashed, med eller uden brystsmerter.

Kilde: Sundhed.dk.

En e-cigaret er en elektronisk cigaret.

E-cigaretter består af et stålhylster, der indeholder en patron med væske i. I e-cigaretten findes også et batteridrevet varmelegeme, der varmer væsken op, så den bliver til damp, der ligner røg.

Væsken i e-cigaretter, som også kaldes for e-juice eller e-væske, kan f.eks. indeholde nikotin, tilsætningsstoffer med smag eller duft. Væsken indeholder også glycerol eller propylenglykol, der synliggør dampen.

E-rygning ikke tilladt i kollektivt transportmiddel og i taxa. Desuden er det ikke tilladt at ryge e-cigaret på skoler, børneinstitutioner og nogle ungdomsuddan­nelser indendørs. Andre steder i det offentlige rum er der ikke forbud mod e-rygning.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse, Lungeforeningen, Sundhedsstyrelsen m.fl.

Der er 16 procent, der ryger alm. cigaretter hver dag, og fem procent ryger nogle gange.

Tre pct. af den voksne befolkning bruger e-cigaretter.

12 pct. af de 16-25-årige bruger e-cigaretter.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DMIs meteorolog har en nedslående...
bt.dk
Tjener tilbød Jes Dorph en fadøl: Jeg...
bt.dk
Ziegler om forhandlinger: Jeg er...
bt.dk
Se det søde billede: Filmstjerne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx