14/09-13 07:21; Opdateret: 14/09-13 07:50

Danskerne lagt ned af myldrende rotterDanskerne lagt ned af myldrende rotter

Københavns Kommunes rottebekæmpere havde mere end almindelig travlt i juli måned. I det hele taget har rotteplagen været ekstrem i hele 2013.

storybild

Der et en heftig stigning i opkald til kommunerne fra borgere, der føler sig plaget af rotter. Det skønnes, at der - bare i Københavns kloakker - bor 100.000 rotter. (Billede: Polfoto/Arkiv/Thomas Borberg)

Hele 688 gange i juli modtog Københavns Kommunes rottebekæmpere et opkald med en rottealarm fra en borger. Det er 26 procent flere rottesager end samme måned året før, og 2013 ser ud til at få tilnavnet 'rotteåret' i København, skriver Politiken.

»Det er en meget heftig stigning, som vi tager meget alvorligt, fordi rotterne udgør en stor sundhedsrisiko for borgerne«, siger områdechef Morten Otkjær Thune fra Center for Miljø under Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning til Politiken.

100.000 rotter skønnes at bo i Københavns kloakker. Intet tyder på, at det antal eksploderer, men rotteudbruddet skyldes byens mange byggeprojekter og elendige tilstande i rørene under jorden hos de københavnske boligejere.

Også på landsplan er problemet med rotter vokset støt. På 5 år er udgifterne til bekæmpelse blevet 50 procent større og sluger nu samlet 91,5 millioner kroner på kommunernes budgetter. Alene i landets fem største byer var der i 2012 tæt på 20.000 rotteanmeldelser.

Men rotterne belaster langtfra kun det offentlige. En stigende andel boligejere og boligforeninger sidder i disse måneder med kæmperegninger, der nemt rammer 100.000 kroner for en boligejer eller flere millioner kroner for en ejerforening, når egne kloakker skal renoveres.

En ejerforening i Københavns Nordvestkvarter er ved at afslutte en udskiftning og renovering af kloakrør, der skal stoppe rotterne, og regningen for foreningens 149 ejere lyder på 3 millioner kroner i ekstra udgifter og derudover 1,5 millioner kroner for deres forsikringsselskab, fortæller formanden for ejerforeningen, Carsten Heyn, til Politiken.

Flere boligejere vil i de kommende år skulle leve med ekstraregninger. Både i København og Aarhus oplever rottebekæmperne nemlig, at rotteproblemet flytter fra kommunale rør ud til private.

»I takt med at de kommunale rør er renoverede, flytter problemet og regningen ud til boligejerne, fordi rørene der er i en dårligere stand. Når vi køber hus, får vi tjekket vinduer, tag og alt andet end kloakrør minutiøst. Det er dumt, for netop renovering af rør efter rottebesøg kan nemt koste en boligejer 100.000 kroner«, siger Tonny Thomsen fra Aarhus Kommunes Rottebekæmpelse til Politiken.

769 gange i 2012 skete der i Aarhus brud i rør hos private, og kun 50 gange i offentlige rør. I København sker bruddene også oftere i privatejede kloakrør end i offentlige. Her er tallene henholdsvis 1.223 og 133.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
Blev ringet op af verdens største...
bt.dk
7 måneder efter skandalen: Nu har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx