Af - 30/01-14 23:00

Dong-kaos og SF-exit lammer ThorningDong-kaos og SF-exit lammer Thorning

Socialdemokraterne i frit fald efter SF-exit og Dong-salg til Goldman Sachs, viser ny vælgermåling. SF-holder skansen.

storybild

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) humør var ikke lige frem i top, da hun tidligere i dag kommenterede SF's exit. Metroxpress' dugfriske vælgermåling ville næppe have muntret hende op. (Billede: polfoto)

Dong. Dong. Dong. Klokken er faldet i slag for SF, som har forladt regeringen oven på et højdramatisk døgn. Partiformand Annette Vilhelmsen har trukket sig, og sundhedsminister Astrid Krag er blevet socialdemokrat.

SF vælger ny formand til marts
SF vælger ny formand til marts

Men hvis de tilbageværende SF-politikere havde frygtet, at vælgerne ville straffe det dramatiske exit, kan de ånde lettet op. SF går nemlig marginalt frem til 4,4 procent, mens Socialdemokraterne styrtdykker til 15,6 procent af stemmerne. Det viser en lyn-måling, som YouGov har foretaget for metroxpress i timerne efter SF's regeringsexit.

SF-koryfæ: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand
SF-koryfæ: Pia Olsen Dyhr skal være ny formand

- Det er en dramatisk nedtur, Socialdemokraterne er ude på her. Men det er logisk, at det er S, der får de største tæsk for Dong-sagen, siger politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen og uddyber:

- Finansminister Bjarne Corydon (S) har opført sig som en damptromle og bosset Dong-salget igennem. Han har før fået kredit for at stå fast på upopulære beslutninger, men denne gang har han overskredet grænsen. Han er ude af samklang med 80 procent af befolkningen, som er imod Dong-salget til Goldman Sachs.

'Hønge-høvdingen' satte lavinen i gang
'Hønge-høvdingen' satte lavinen i gang

Det er noget mere overraskende, at SF holder skansen.

- SF vil blive straffet i de kommende målinger som følge af det kaos, Dong-sagen har efterladt partiet i . Omvendt er der en del vælgere, der nu ånder lettet op og siger, endelig kom SF til fornuft og forlod regeringen. De vælgere er parat til at give SF ny chance, men det bliver op til den nye formand at udnytte den chance, siger Thomas Larsen.

Headhunter: Det her topjob kan blive Vilhelmsens
Headhunter: Det her topjob kan blive Vilhelmsens

Regeringspartierne S og R kan tilsammen mønstre mindre end hver fjerde vælger. Det vil ifølge Thomas Larsen på den ene side øge styrken af de røster, der kræver valg nu. På den anden er den pauvre vælgertilslutning en garanti for, at Thorning vil vente så længe som muligt med at udskrive valg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

God timing? Zuckerberg solgte...
bt.dk
Medie med kæmpe transferbombe: Zlatan...
bt.dk
Tre danske byer vil ændre navn
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx