Af - 04/03-14 07:21; Opdateret: 04/03-14 07:41

Danske mødre giver alt for lidt brystDanske mødre giver alt for lidt bryst

Modermælk er den sundeste ernæring for nyfødte børn, men i de fleste tilfælde stopper amningen hurtigt.

storybild

Massevis af kvinder mødte 17.juni 2013 op på Rådhuspladsen i København til demonstrationen 'Det er bare bryster' for at slå et slag for retten til at amme offentligt. Demonstrationen opstod efter Ligebehandlingsnævnet gav en caféejer ret til at afvise en kvinde fordi hun ammede sin baby. (Billede: Polfoto)

Danske børn får som oftest frataget deres moders bryst ganske tidligt. Kun 17 procent af de danske børn født i 2012 blev ammet fuldt i de seks måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Det viser nye tal fra Børnedatabasen, som er et register som Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og KL står bag, skriver KLs magasin, Momentum.

Paven støtter offentlig amning
Paven støtter offentlig amning

Det kan dog være en dårlig beslutning at stoppe amningen.

- Der findes overbevisende studier, som viser, at amning giver en lidt bedre kognitiv funktion, mindsker risikoen for infektionssygdomme som diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner og immunrelaterede sygdomme som type 2 diabetes samt nogle allergiske sygdomme. Desuden er der en lille reduktion i risikoen for brystkræft for kvinder, der har ammet i længere tid,« siger Kim F. Michaelsen, professor ved Københavns Universitet, til Momentum.

Mor dræbte barn under amning
Mor dræbte barn under amning

Der er dog intet farligt ved modermælkserstatning, oplyser han.

En tredjedel får kun bryst i to uger
Lang de fleste kvinder begynder at amme straks efter fødslen. Men mange stopper hurtigt igen. Ofte på grund af smerterne.

Mor ammer femårig: Det styrker hendes helbred
Mor ammer femårig: Det styrker hendes helbred

Ifølge tallene i Børnedatabasen bliver 30 procent af børnene kun ammet i højst to uger.

- For de fleste holder det ret hurtigt op med at gøre ondt, men når brystet skal bruges til at producere og levere mælk, så gør det ondt i starten. Jeg ved ikke, om smertetærsklen var højere i gamle dage, hvor man mere bed det i sig, fordi man skulle. Men i dag, hvor vi har rigtig mange måder, vi kan afhjælpe ting på, er der lidt kommet en forventning om, at det ikke skal være så slemt, siger Susanne Hede, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, til Momentum.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx