Af - 13/05-15 14:03

Rasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejdeRasmus tager 'study drugs': - En pille klarer nemt 12 timers arbejde

Rasmus tog 'study drugs' under sine studier. I dag arbejder han som universitetsforsker, men er ikke holdt med at tage de illigale stoffer. De giver mig rigtig meget, lyder forklaringen.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

For fem år siden begyndte 'Rasmus' med jævne mellemrum at tage ADHD-medicin af mærket Ritalin. Ikke fordi han havde fået stillet en diagnose. Nej, bare fordi han gerne vil præstere bedre i skolen og på jobbet.

LÆS OGSÅ : Forsker: - Studerende presses til at bruge ulovlige 'study drugs'

- Jeg købte dem af nogen bekendte med en lægeerklæring. De skulle ikke bruge det hele, så det passede meget godt, siger han til metroxpress. Rasmus er ikke hans rigtige navn, men han ønsker ikke - grundet sin titel som forsker på et dansk universitet - at stå frem med navns nævnelse.

- Det er ikke fordi, jeg skammer mig over det. Folk er bare relativt konservative i måden, de fortolker det her på, siger han.

For Ramus begyndte hans Ritalin-rejse på kandidatuddannelsen på universitetet, hvor han tog sine 'study drugs' i eksamensperioder.

- Hvis jeg skulle læse fra klokken ni om morgenen og hele dagen frem, ville jeg typisk være udkørt klokken 17. Hvis jeg tog en pille ved middagstid, var det som om, jeg fik en ekstra arbejdsdag oveni, fortæller han.

Fortsatte med Ritalinen efter skole
Selvom Rasmus havde lagt studietiden bag sig, og voksenlivet med job fra 9-17 var godt begyndt, betød det ikke et farvel til Ritalinen. I arbejdsmedfør virkede de energigivende 'study drugs' skam også fremragende, og den dag i dag tager han dem med jævne mellemrum. Til tider 15 dage på en måned, hvis han har rigtig meget at se til.

- Hvis jeg for eksempel skal holde en præsentation i Jylland og står op klokken 5.30 om morgenen for at være der klokken 9, så er jeg rimelig træt. Tager jeg en pille to timer før, jeg går på, bliver jeg energisk, frisk og selvsikker. Faktisk bliver alle ens kvaliteter, som man har, når man er meget på, fremhævet, når man tager medicinen, siger han og understreger, at det er lige gyldigt, om han har sovet tre, fem eller syv timer, inden han tager pillen.

- Man bliverer bare frisk, har mere overskud og en energisk attitude.

Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD
Læger advarer: Større dødsrisiko for piger med ADHD

Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag
Caroline har ADHD: - Rent held, at jeg er i live i dag

Selvom de fleste gloser om Ritalinen fra Rasmus' mund er lutter rosende, er der også en skyggeside ved de små 'livgivere'.

- Der er intet ved det her, der er gratis. Al den ekstra energi man får den ene dag, skal tilbagebetales den anden, fortæller han og understreger, at dagen derpå kan mærkes med træthed.

- Derfor er det ekstremt vigtigt, at man lærer at disponere over sin tid og ved, hvordan man skal tage pillerne rigtigt.

Ulovligt..? Det betyder ikke noget
Selvom det er ulovligt at købe ADHD-medicin og tage det uden recept, er det ikke noget Rasmus tænker over. Hvis det ikke udsætter andre for fare, rører det ham ikke. At det udsætter ham selv for fare, rører ham sådan set heller ikke:

- Samfundet har den her frygt for pillen. Vi er blevet opdraget med fra vores lærere og forældre, at stoffer er farlige. Og det er de også. Men Ritalin bliver altså givet til børn i helt ned i seksårs-alderen. Det farlige er, hvis man ikke ved, hvad man laver. Og med hensyn til Ritalin, bliver man ikke fysisk afhængig af det og får rysteture. Dog kan det godt være psykisk vanedannende på den måde, at man gerne vil opleve det boost og den oplevelse, det giver, siger han og påpeger et andet fareelement:

- Hvis du for eksempel tager det fem dage i streg, når du et punkt, hvor din krop er så udkørt, at du, bare for at præstere normalt, bliver nødt til at tage det igen. Så nu får du ikke længere noget ekstra ud af det. Nu tager du det bare for at komme op på dit normale niveau og for at holde dig kørende, selvom din krop siger til dig, at den har brug for hvile. Når det sker, er det farligt, lyder det.

ADHD-medicin er videskabeligt bevist vanedannende og kan medføre en lang række bivirkninger. Over for metroxpress fortæller to professorer, at der er flere farer forbundet med at tage medicinen, hvis den ikke er ordineret fra en læge.

Mødre på nikotin-præparater føder oftere ADHD-børn
Mødre på nikotin-præparater føder oftere ADHD-børn

Nyt forskningsprojekt: Skydning hjælper ADHD-børn
Nyt forskningsprojekt: Skydning hjælper ADHD-børn

Som Rasmus ser det er det intet galt i at tage ADHD-medicinen, hvis det kan give ham et forspring, når han i perioder skal præstere noget ekstra:

- I spidsbelastnings-perioder, eksaminer eller ved vigtige præsentationer giver det mig meget, og hvis man bare bruger det klogt, kan jeg hundrede procent stå inde for.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniacki viser helt anderledes...
bt.dk
Anklagerens teori: Peter Madsen var...
bt.dk
Frustreret Hareide flytter det danske...
bt.dk
Peter Madsen i retten: Det viser...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx