Af - 10/05-15 22:40; Opdateret: 11/05-15 09:31

Blodpenge for at dræbe en lille pige: 11.500 danske kronerBlodpenge for at dræbe en lille pige: 11.500 danske kroner

Forsvaret har i flere tilfælde udbetalt kompensation til de pårørende, når danske soldater er kommet til at dræbe civile i krigen i Afghanistan. Metroxpress kan nu afsløre, hvad et civilt menneskeliv er værd, når Danmark går i krig.

Bildstrecke im Grossformat »

Baby/datter afgået ved døden: 2.000 dollar - eller 11.500 kroner.

Det er det beløb, som de danske soldater i Helmandprovinsen i Afghanistan betalte i blodpenge til forældrene, da de ved en fejl kom til at sprænge deres lille datter i luften i januar 2012.

Det afslører metroxpress’ aktindsigt i en række sager hos Værnsfælles Forsvarskommando, hvor Forsvaret har udbetalt økonomisk kompensation til civile ofre for krigen i Afghanistan. Af sagerne kan man se, hvad et menneskeliv er værd, når danske soldater er kommet til at dræbe civile.

Danske soldater dræbte mindst 18 civile afghanere
Danske soldater dræbte mindst 18 civile afghanere

Udbetalingerne for et tabt civilt liv varierer således fra 11.500 for et barn til 55.000 kroner for en far til otte børn, fremgår det af sagsakterne. Formålet med udbetalingerne er først og fremmest at bevare et godt forhold til de lokale.

Forsvarschef Peter Bartram forklarer til metroxpress, at det er frivilligt og ikke en anerkendelse af et juridisk ansvar, når Danmark udbetaler blodpenge for civile drab. Det handler om styrkernes sikkerhed og om ‘rimelighed’, forklarer han:

- Når man ikke har et juridisk erstatningsansvar, så er der situationer, hvor man ud fra en vis rimelighedsbetragtning går ind og ser på, om man kan gøre noget, som så direkte kan have en positiv effekt på stemningen i området, hvor danske soldater er indsat, og om det kan være med til at sikre sikkerheden, siger forsvarschefen, som derfor ikke vil kalde det for erstatning.

Peter Viggo Jakobsen, forsker ved Forsvarsakademiet, forklarer, at blodpengene er en naturlig del af forsøget på at øge sikkerheden for de danske tropper.

- For mig at se er det hverken overraskende eller odiøst. Vi gør det jo selv hele tiden, når vi tegner ulykkes- og livsforsikringer, og her handler det om at beskytte danske soldater, siger Peter Viggo Jakobsen om udbetalingerne.

Anklager: Militant terrorgruppe ville måske angribe Vatikanet
Anklager: Militant terrorgruppe ville måske angribe Vatikanet

Forsvarsministeriet ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge Danmark samlet set har udbetalt i kompensation til civile afghanere i de otte år, de danske tropper var indsat, eller hvor mange civile, danske soldater har dræbt. Ministeriet ønsker heller ikke at svare på, om Danmark følger internationale retningslinjer for udbetalingerne. Det er der ifølge Peter Viggo Jakobsen dog næppe nogen tvivl om.

- Jeg vil tro, at udbetalingerne er koordineret med briterne, som vi var underlagt, og sikkert også NATO, for at sikre, at folk blev behandlet ens i alle dele af Afghanistan. Måske er det retningslinjer USA har udstukket - det ville være et kvalificeret gæt, siger han.

22 personer dræbt i eksplosion i Afghanistan
22 personer dræbt i eksplosion i Afghanistan

Peter Bartram afviser da også, at der er en direkte koordinering.

- Det er hvert enkelt land, som afgør, om man vil udbetale eller ej. Hvis man har kendskab til, hvad andre lande har udbetalt, så har det indgået i overvejelsen, siger forsvarschefen.

Hvad er et menneskeliv værd?
- Jeg tror godt, vi kan blive enige om, at man ikke kan sætte pris på et menneskeliv. Jeg mener også, at det er irrelevant, fordi der ikke er tale om en erstatning. Det er en betaling som en form for kompensation.

Hvor mange civile har mistet livet i hændelser som involverer danske soldater i Afghanistan?
- Jeg tror ikke, at man kan gøre det op. Det vil være forbundet med en vis usikkerhed.«

15 meldes dræbt under Talibans forårsoffensiv
15 meldes dræbt under Talibans forårsoffensiv

Her et billede fra 2011, der viser en afghansk pige fra Kabul ved navn Humera Khan. Hun er ikke forbundet med sagerne i denne artikel. Foto: AP Photo/Dar Yasin

Legende børn, Kabul, Afghanistan, april, 2015. Foto: AP Photo/Rahmat Gul

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kongehuset deler brev fra dronning...
bt.dk
Kendt dansk burgerkæde lukker
bt.dk
Snart bliver Danmark ramt af...
bt.dk
Ung kvinde voldtaget: Selfie fik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx