Af - 15/08-14 10:14; Opdateret: 15/08-14 10:28

Unge danskere sprøjter sig med ulovligt stof for at blive solbrunUnge danskere sprøjter sig med ulovligt stof for at blive solbrun

Privatpersoner annoncerer for et peptid, der skal give kunstig solbrændthed. Forsker advarer om et stigende antal unge, der stikker sig med 'solkuren.'

storybild

Fotos fra Facebook

Et kunstigt, menneskeskabt peptid som kan gøre brugeren solbrændt i månedsvis, sælges åbenlyst af privatpersoner på Facebook.

Det er til trods for at ‘solkuren,’ som stoffet melanotan kaldes, er ulovlig, kan give fysiske bivirkninger, og at den ikke er godkendt af Sundhedsstyrelsen i Danmark.

- Sælger solkur Melanotan Scenic II. Skal på posthuset her klokken 10 - nogle der skal have en med på vejen,? spørger en kvindelig sælger eksempelvis på en stor køb-og-salg-side på Facebook og oplyser, at en ampul fra hendes lager koster 260 kroner inklusiv porto.

Tidligere model og skuespiller er døende: 'Jeg vil forbyde solarier'
Tidligere model og skuespiller er døende: 'Jeg vil forbyde solarier'

Pigmenteringsfejl og sorte pletter
Melanotan er oprindeligt udviklet i slutningen af 1980’erne som et forsøg på at lave kunstig solbrændthed til personer med manglende pigmentering, som har risiko for hudkræft. En sprøjte stikkes ind i maven, og det stimulerer hudens pigmentdannelse.

Men langtidseffekterne ved stoffet er ukendte, mens de kortsigtede blandet andet er fysisk ubehag.

- Man kan få pigmenteringsfejl, sorte pletter, rødmen, kvalme og opkastninger, siger lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Allan Stensballe, til metroxpress.

Nemt at få fat på
Han fortæller, at der er mange yngre kvinder i alderen 18-24, der tager melanotan, og at der er stadig flere, der bruger stoffet.

Solariebrugere bliver yngre og yngre
Solariebrugere bliver yngre og yngre

- Da vi først kiggede på det i 2010, var det lige ved at komme frem. Det ser ud som om, distributionen bliver mere og mere udbredt og, at det er blevet nemmere at få fat på, og det bliver solgt åbenlyst, siger Allan Stensballe.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Peter Madsens dødsporno vist frem i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx