Af - 28/04-16 16:06; Opdateret: 28/04-16 16:31

Ekspert: Gør sex uden samtykke strafbartEkspert: Gør sex uden samtykke strafbart

Loven skal ændres, så det fremover bliver strafbart at have sex med personer, der ikke har givet et aktivt samtykke, mener ekspert efter opsigtsvækkende dom.

storybild

Sex uden samtykke skal kunne straffes som voldtægt, mener ekspert. (Billede: polfoto/arkiv)

Tre unge mænd i teenager-alderen har til en fest på skift sex med en 17 -årig pige, som er stærkt beruset og påvirket af insulinmangel på grund af sin sukkersyge. Hun anmelder dem for voldtægt, men i sidste uge frikendte retten i Roskilde de tre unge mænd.

Det har fået debatten om voldtægt til at blusse op, og nu foreslår Trine Baumbach, lektor i strafferet ved Københavns Universitet, at det skal gøres strafbart at tiltvinge sig sex uden samtykke, skriver Dr.dk.

Dommer afviser lovændring på baggrund af én voldtægtssag
Dommer afviser lovændring på baggrund af én voldtægtssag

Som loven er i dag, skal der være tale om vold, trusler om vold eller en situation, hvor offeret er ude af stand til at sige nej, før der er tale om voldtægt, forklarer Trine Baumbach.

- Loven er meget gammeldags, fordi den netop er formuleret hen over nogle tvangsmidler i stedet for at være formuleret i overensstemmelse med en moderne tankegang, som de gør det mange andre steder i verden. Nemlig formuleret hen over spørgsmålet: Var der samtykke - eller rettere - var der et manglende samtykke? siger hun til Dr.dk.

Utrygge kvinder melder sig til selvforsvar
Utrygge kvinder melder sig til selvforsvar

Hanne Baden Nielsen, afdelingssygeplejerske og daglig leder for Center for seksuelle overgreb på Rigshospitalet, er enig.

- Der er nogle kvinder, der hverken er i stand til at sige ja eller nej. Og så kan man sige, at så har de i hvert fald ikke sagt nej, og dermed har de sagt ja. Sådan hænger verden ikke sammen. Så jeg synes, det ville være en god ide at ændre loven, siger hun til Dr.dk

EL og SF vil ændre voldtægtslov efter omstridt frifindelse
EL og SF vil ændre voldtægtslov efter omstridt frifindelse

Pigen i den kontroversielle sag havde en promille på 1,58 – altså mere end tre gange højere end den tilladte promille for bilister. Der er i dag demonstrationer flere steder i landet for at få voldtægt højere op på den politiske dagsorden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx