Af Ritzau - 09/05-17 11:24; Opdateret: 09/05-17 13:00

Kommuner forventer mere stille fight med regering i årKommuner forventer mere stille fight med regering i år

Sidste års økonomiaftale trak længe ud på grund af det omstridte omprioriteringsbidrag, som endte med at ryge.

storybild

Finansminister Kristian Jensen (V) står i spidsen for forhandlingerne med kommunerne. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

Formand for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), erkender, at økonomiforhandlinger i år med regeringen næppe når samme højder som sidste år, hvor det omstridte omprioriteringsbidrag fyldte meget.

Det sagde han på vej ind til et sættemøde i Finansministeriet. Her gik regeringen og kommunerne tirsdag formiddag i gang med at forhandle om en økonomiaftale for næste år.

- Sidste år handlede det om mange milliarder kroner, konstaterede Martin Damm.

Han forhandlede sidste år med daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). I år hedder finansministeren Kristian Jensen (V).

Efter tirsdagens møde er han optimist.

- Stemningen er god, og der er en vilje til at nå hinanden. Stemningen er mere konstruktiv, end det vi oplevede sidste år, siger Kristian Jensen.

Omprioriteringsbidraget endte sidste år med at blive sløjfet gældende fra 2018.

Det udskældte omprioriteringsbidrag gik ud på, at kommunerne hvert år skulle aflevere én procent af deres midler - svarende til 2,4 milliarder kroner.

Fra 2018 erstattes bidraget af et såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram, der skal frigøre en milliard kroner årligt. Heraf skal 0,5 milliarder kroner gå til prioritering bredt i den offentlige sektor.

Selv om omprioriteringsbidraget forsvinder fra 2018, så gælder det dog fortsat for 2017.

Aftalen fra sidste år fastslår dog, at regeringen sender 2,2 milliarder kroner af omprioriteringsbidraget i 2017 retur til prioriterede indsatser i kommunerne.

Anlægsbudgettet bliver formentlig det helt store stridspunkt i årets forhandlinger.

Kommunerne ønsker at gøre noget ved slidte veje, skoler, børneinstitutioner og plejehjem. Behovet er på 19 milliarder kroner, mener KL.

Sidste år lød anlægsbudgettet på 16,8 milliarder kroner, men kommunerne endte med at bruge 18,7 milliarder på anlægsområdet.

Kristian Jensen ønsker at lave en aftale, som bliver overholdt.

- Det er svært at se, hvordan man kan ramme så meget skævt år efter år, hvis ikke det er fordi, man er lidt afslappet omkring aftaler, siger Kristian Jensen.

Sludder, mener Martin Damm.

- Vi kan godt tale om det at overholde aftaler, men så skulle vi have mange flere møder om alle de punkter, hvor staten ikke har leveret det, vi har aftalt. Vi har hvert år overholdt den samlede økonomi, siger han.

Anlægsbudgettet skal nedjusteres til 15 milliarder kroner, mener Kristian Jensen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medie: Aviciis familie søger svar...
bt.dk
Søren Pind går ind i betændt debat...
bt.dk
Tillykke til Prinsesse Isabella: I...
bt.dk
Politiet med nye oplysninger i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx