Af - 16/01-14 10:28; Opdateret: 16/01-14 10:39

Eksperter: Nye tarmscreeninger forældedeEksperter: Nye tarmscreeninger forældede

Sundhedsstyrelsen starter screeningsprogram for tarmkræft til marts. Men eksperter hævder, programmet er forældet allerede. Sundhedsstyrelsen fastholder det milliarddyre program.

storybild

Danskere opereret for tarmkræft lever kortere end i Sverige og Norge viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse. (Billede: Polfoto/Arkiv)

Målet med Danmarkshistoriens største screeningsprogram, som Sundhedsstyrelsen starter til marts til en pris af knap 400.000 millioner kroner årligt, er at nedsætte dødeligheden af tarmkræft for mere end en million danskere. Sygdommen rammer 4.000 danskere årligt.

Men ifølge Karsten Juhl Jørgensen, forsker og læge ved Det Nordiske Cochrane Center eksisterer der et alternativt og bedre screeningsprogram, som kan forebygge kræft i tarmen imodsætning til Sundhedsstyrelsens metode, der kun kan opdage kræft i de tidlige stadier.

Læger og sygeplejersker svigter kræftramtes pårørende
Læger og sygeplejersker svigter kræftramtes pårørende

”Det mest centrale er, at den ene metode reducerer forekomsten af tarmkræft. Og det gør den metode, som man har valgt, ikke. Den finder blod i afføringen, men når noget bløder, så er den allerede gal,” advarer Karsten Juhl Jørgensen, forsker og læge ved Det Nordiske Cochrane Center.

Derfor dumper Danmark i kræftbehandling
Derfor dumper Danmark i kræftbehandling

Styrelsens planlagte screening foregår ved, at alle mellem 50 og 74 år hvert andet år får tilsendt en konvolut med udstyr til at tage en afføringsprøve. Prøven sendes ind og testes for blod. Hvis afføringen indeholder blod indkaldes man til en koloskopi-undersøgelse, kameraundersøgelse af hele tarmen.

Når Karsten Juhl Jørgensen advarer mod metoden med at screne afføring, skyldes det, at der findes en helt anden form for screeningsmetode nemlig en såkaldt sigmoideoskopi, som er en mindre kameraundersøgelse, der finder forstadier til kræft, som kan fjernes inden de udvikler sig.

- Undersøgelserne viser, at man kan nøjes med at tage sigmoideoskopien kun en gang i livet efter at man er fyldt 50 år, da tarmcancer udvikler sig meget langtsomt. Således kan man undgå at folk overhovedet får kræft, hvor den gamle metode kun kan opdage kræft i et tidligt stadie.


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Luk ikke op for...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
13 unge bilister taget af politiet på...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx