Af - 18/10-15 12:10

Fremtidsforsker: Stræben efter det perfekte liv udrydder handicappede børnFremtidsforsker: Stræben efter det perfekte liv udrydder handicappede børn

Danskerne fravælger handicappede børn. Vores stræben efter det perfekte liv er med til at skabe et mindre rummeligt samfund, mener fremtidsforsker. Det skriver magasinet Vores Børn.

Bildstrecke im Grossformat »

– Vi er formentlig det land i verden, hvor flest alvorligt syge børn vælges fra. Vi er det eneste sted, hvor man har set et meget stort fald i antallet af nyfødte med blandt andet Downs syndrom og rygmarvsbrok, fortæller Olav Bjørn Petersen, der er overlæge og formand for Føtalmedicinsk Selskab til magasinet Vores Børn.

Det perfekte familieliv kan konstant ses på de sociale medier, og det er ifølge fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator en af grundene til, at danskerne ikke ønsker handicappede børn.

Mor til to: - Selvfølgelig kan de tåle at se lidt blod
Mor til to: - Selvfølgelig kan de tåle at se lidt blod

Hun mener, at vi bevæger os i en retning, hvor folk bliver bedømt benhårdt ud fra det, de uploader på Facebook, Instagram eller Snapchat. Danskernes stræben efter det perfekte liv er med til at skabe et mindre rummeligt samfund, hvor der er mindre plads til børn, der er anderledes.

– Grænsen for det normale i samfundet er blevet indskrænket helt vildt. Man vil helst ikke virke svag, og som om man ikke har styr på tingene, og det kan godt gøre det meget svært at overskue konsekvenserne af at få et barn, der har en diagnose. Vi vælger fostre fra, der fejler noget, fordi teknikken gør, at vi kan, men helt sikkert også, fordi vi er bange for, hvordan omverdenen vil reagere, siger Liselotte Lyngsø til Vores Børn.


Scanningstilbud
Indtil 2004 var det kun kvinder sidst i 30’erne, der fik tilbuddet om at blive scannet i løbet af graviditeten, siden har alle fået muligheden uanset alder. Langt de fleste vælger at sige ja til tilbuddet, og det gør at man tidligt kan opdage børn, der fejler noget.

Det kan betyde forskel på liv eller død, fordi de nyfødte kan få behandling lige efter fødslen. Siden man begyndte at tilbyde scanninger til alle, er antallet af nyfødte, der dør på grund af misdannelser, mere end halveret, forklarer Olav Bjørn Petersen.

Skuespiller raser over radikal Photoshop-ændring af sin krop
Skuespiller raser over radikal Photoshop-ændring af sin krop

Scanningerne har dog også betydet, at flere forældre vælger at afbryde graviditeten med en sen abort, fordi man kan se at barnet har et handicap.

Efter man begyndte at tilbyde scanninger til alle, steg antallet af ansøgninger om sene aborter med over 25 procent.

Danskernes 'nej tak' til handicappede børn, skyldes, ifølge Thomas Ploug der er professor i etik og medlem af Etisk Råd, også, at vores syn på forældreskabet har ændret sig. Tidligere havde man slet ikke muligheden for at vælge et foster fra - og dengang var den gængse holdning, at alle børn var en gave. Men sådan er det ikke mere, fortæller han.

– I dag handler det ikke om, at vi skal glæde os over det barn, vi får. I stedet er det afgørende for os, hvordan barnets liv vil blive, og hvis ikke vi synes, der vil være høj nok livskvalitet, er der en tendens til at vælge fosteret fra – fordi vi kan, siger han til Vores Børn.

Han er overbevist om, at handicappede i fremtiden vil blive et endnu mere sjældent syn, og at det vil blive almindeligt at vælge børn fra på grund af meget andet end alvorlige handicaps.

LÆS OGSÅ: Mor tordner over IKEA: Min søn med downs må ikke lege med de andre børn

LÆS OGSÅ: Denne 4-årige smelter alles hjerter i ny reklame

LÆS OGSÅ: Pige med Downs syndrom drømte om modelkarriere - nu er hun booket til New York Fashion Week

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Motorvej blev lukket i flere timer:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx