Af - 25/05-14 21:34

Exit polls: DFs kronprins sætter alle på pladsExit polls: DFs kronprins sætter alle på plads

Morten Messerschmidt (DF) bliver den helt store sejrherre ved dagens valg til Europaparlamentet, antyder viste exit polls fra både Epinion og Megafon.

storybild

(Billede: Polfoto)

Til duften af tarteletter, vaser fyldt med dannebrogsflag og stående ovationer ankom valgets helt store sejrherre til DF’s valgfest på Christianborg her til aften.

- Det er et ganske stort øjeblik i Dansk Folkepartis historie, lød det fra Morten Messerschmidt (DF), da han banede sig vej gennem det massive presseopbud.

Mystisk valgplakat: Kan du løse gåden om Monica?
Mystisk valgplakat: Kan du løse gåden om Monica?

Dansk Folkeparti får et kanonvalg, viser en exit poll, som Epinion har foretaget for DR.

I målingen står DF til 23,1 procent af stemmerne og bliver dermed det største danske parti i Europaparlamentet. En exit poll fra Megafon for TV 2 og Politiken giver DF hele 24,9 procent.

Holder målingerne stik er Morten Messerschmidt (DF) dermed den helt store vinder. I begge målinger går DF fra to til tre pladser i parlamentet.

Messerschmidt dukkede op ved det forkerte valgsted
Messerschmidt dukkede op ved det forkerte valgsted

Ifølge Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab, Københavns Universitet, er det især Messerschmidts gennemslagskraft, der har gjort DF til landets største EU-parti.

- Han rider på en landspolitisk bølge. DF står flot i målingerne, og den gevinst tager de med over til Europaparlamentsvalget. Derudover er han en dygtig kommunikator, som også er synlig mellem valgene, siger Kasper Møller Hansen, som samtidig peger på, at Messerschmidt er lykkedes med at sætte velfærdsturisme og social dumping øverst på dagsordenen ved mange EU-debatter, hvilket har givet pote.

EU-måling: Syv er sikre - Helveg er tvivlsom
EU-måling: Syv er sikre - Helveg er tvivlsom

Det flotte DF-resultat er sidste søm i kisten på den berømte gamle Poul Nyrup-udtalelse om, at partiet ikke er stuerene, vurderer Altinget.dk’s politiske kommentator Erik Holstein.

- Den påstand er endegyldigt aflivet, når de får op mod hver fjerde danske stemmer på dem, og det er skæbnens ironi, hvis Messerschmidt er i stand til at slå netop Nyrups rekord for højeste antal personlige stemmer, siger han.

- Forklaringen er dels debatten om velfærdsturisme, og så har DF generelt haft gavn af den følelse, mange danskere har af, at EU sniger sig til at få mere og mere indflydelse, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nye Anja og Viktor-stjerner søges:...
bt.dk
Se det: Her gør hun det - bliver OL's...
bt.dk
Kræver hård straf til sexhypnotisør:...
bt.dk
Kvinde fundet liggende på banegård:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx