Af - 13/03-15 08:15

Eksperter slår alarm: Denne farve pomfritter skal du holde dig fraEksperter slår alarm: Denne farve pomfritter skal du holde dig fra

Denne farve skal dine pomfritter have. Se skalaen her.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik dig videre i galleriet for at se forskellige nuancer.

Pommes frites skal være gule, ikke mørkegyldne og slet, slet ikke brune. Og bryder du dig ikke om de gule, må du lære det!

Så klar i mælet er DTU's seniorforsker, Kit Granby, når det handler om unge danskeres livret, de sprøde og rigtigt gerne mørkegyldne fritter.

Kit Granbys mission er at få danskerne til at indtage mindre af det kemiske, kræftfremkaldende stof, akrylamid, som vi ifølge en undersøgelse fra DTU får 10 gange for meget af i forhold til WHO og de europæiske fødevaremyndigheder EFSA's vejledninger.

- Vi ved også, at en stor del af den kommer fra pommes frites og andre stegte kartofler, så det er noget, som man skal tage alvorligt, for 5 ud af 10.000 vil få kræft af pomfritterne, advarer seniorforsker Kit Granby.

LÆS OGSÅ: Stol ikke altid blindt på supermarkedernes frosne pommes frites

Akrylamid dannes, når produkter med kulhydrater og aminosyren asparagin opvarmes til over 120 grader. Men jo længere fritterne og andre kartofler tilberedes og jo højere temperaturerne er, jo mere akrylamid dannes der ifølge DTU, som sammen med EFSA og Fødevarestyrelsen anbefaler, at pommes frites og kartofler ikke opvarmes ved over 175 grader, da indholdet herefter stiger eksplosivt.

I Fødevarestyrelsen, som har udarbejdet de fire billeder af pommes frites, som en vejledning til forbrugerne, siger kontorchef for Kemi og Fødevarer, Henrik Nielsen:

- Akrylamid er helt klart et sundhedsproblem, for vi får det i alt for store mængder, og vi ved, at det giver kræft. Og vi håber, kortet kan hjælpe forbrugerne til også selv at tage ansvar for deres fritter, og lade dem ligge, som er for mørke

LÆS OGSÅ: Forsker slår alarm: De mørke pomfritterkan give dig kræft

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx