Af - 03/07-17 20:27

Debattør: Forbyd mænd under 21 år adgang til Roskilde Festivals campingområdeDebattør: Forbyd mænd under 21 år adgang til Roskilde Festivals campingområde

Den seneste tids fokus på seksuelle overgreb på Roskilde Festival har fået kendt debattør til at komme med et kontroversielt forslag.

storybild

Henrik Marstal feminist, blogger og musiker (Billede: Niels Ahlmann Olesen)

Mænd under 21 år skal simpelthen forbydes afgang til festivalens campingområde i en forsøgsordning på to år.

Sådan skriver folketingskandidat for Alternativet, debattør og selverklæret feminist Henrik Marstal i et debatindlæg på Politiken.dk.

Under årets Roskilde Festival satte blandt andet Politiken stort fokus på kvinder, der er blevet seksuelt krænket på festivalen, og efter festivalen har politiet meddelt, at seks tilfælde af voldtægt under dette års festival efterforskes. Det er en anmeldelse mere end efter festivalen i 2016.

Og det skal være slut, mener Henrik Marstal.

Feminist vil have selvforsvar på skoleskemaet - kvinder har også selv et ansvar
Feminist vil have selvforsvar på skoleskemaet - kvinder har også selv et ansvar

Han mener, at de mange sager om seksuelle krænkelser og voldtægter har gjort festivalen til en ’de facto voldtægtsfest’, og at det skæmmer den populære festival så meget, at det helt overskygger alt det gode, som festivalen også kendes for – som f.eks. ’ fællesskabet, livsglæden og det altid fantastiske musikprogram’.

Ifølge Henrik Marstal bør festivalledelsen derfor gøre noget for at få stoppet de seksuelle overgreb.

Og en måde at gøre det på, kunne meget passende være ved at starte med at lave en forsøgsordning på to år, hvor mænd under 21 år ikke må få adgang til campingområdet, mener Henrik Marstal.

Mindst 12 ofre på fire dage: Voldtægts-vanvid lukker festival
Mindst 12 ofre på fire dage: Voldtægts-vanvid lukker festival

Ifølge debatøren kan festivalens deltagere nemlig opdeles i to grupper. De personer, som hovedsageligt er over 20 år, og som rent faktisk hører musikerne og deltager i festivalen, og så de unge på typisk mellem 15 og 20 år, som hovedsageligt opholder sig på campingområdet for at hygge og feste. Og det er i sidstnævnte gruppe, at der er et problem, mener debatøren.

'... det er i denne gruppe, at problemerne med overgrebene især findes. Formodentlig sker de ikke af ond vilje, men fordi de unge mænd er under påvirkning af festivalens seksuelt ladede energi, samtidig med at de pga. deres alder mangler erfaringer med det erotiske og bedriver, hvad forskningsleder Svend Aage Madsen i en artikel i Politiken søndag kalder en 'ejakulationsorienteret' seksualitet,' skriver han.

Henrik Marstal har derfor fem forslag til, hvad festivalen bør gøre for at dæmme op for de seksuelle overgreb.

Roskilde sætter lys på områder med risiko for overgreb
Roskilde sætter lys på områder med risiko for overgreb

Udover den to-årige forsøgsordning med at udelukke mænd under 21 år fra campingområdet har Henrik Marstal også et forslag om, at alle mænd, der deltager på festivalen for første gang, skal besvare en række spørgsmål vedrørenede samtykke samt seksuelle overgreb.

Derudover foreslår debattøren, at personer bør bortvises fra festivalen, hvis der er begrundet mistanke om, at de har forulempet seksuelt, ligesom at Rigshospitalets Center for seksuelle overegreb eller lignenede bør have en stand på campingområdet.

Seks anmeldelser om voldtægt på Roskilde Festival
Seks anmeldelser om voldtægt på Roskilde Festival

Desuden mener han, at sexistiske aktiviteter såsom mænd i teltlejre, der giver forbipasserende kvinder karakterer for deres udseende med brug af skilte eller sexistiske navne på lejre ikke bør accepteres.

BT og MX forsøger at indhente en kommentar fra Roskilde Festival til Henrik Marstals forslag. Det er dog endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra festivalen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skiltet gør mig skør: Kommunen taler...
bt.dk
Gunnvør om uvenskaber i...
bt.dk
Den er god nok: Dette fags eksamen...
bt.dk
Dansk tv-vært trækker sin datter fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx