Af - 29/02-16 16:01; Opdateret: 15/03-16 09:02

Laura er transkønnet: Læger stillede groteske spørgsmålLaura er transkønnet: Læger stillede groteske spørgsmål

Ny rapport fra Amnesty sætter fokus på de ydmygende spørgsmål transkønnede får, hvis de vil have behandling. 24-årige Laura var en af dem, der skulle svare.

Bildstrecke im Grossformat »

- Torturerede du dyr, da du var barn?

Ovenstående var et af de mange spørgsmål, som transkønnede Laura Mølgaard Tals husker, hun fik, da hun skulle udredes på Sexologisk Klinik.

Som metroxpress kan fortælle i dag, udkommer Amnesty med en ny rapport, der sætter fokus på de både meget lange og ofte ydmygende udredningsforløb transkønnede skal gennemgå, hvis de ønsker behandling i sundhedsvæsenet.

Danske kendte: Dem ville vi være, hvis vi skulle skifte køn
Danske kendte: Dem ville vi være, hvis vi skulle skifte køn

Laura var i begyndelsen af tyverne, da hun fik en henvisning af sin læge til Sexologisk Klinik, fordi hun gerne ville i behandling med kvindelige kønshormoner.

- Jeg var meget afklaret omkring det at starte i hormonbehandling, og jeg havde brugt flere år på at overveje det inden.

Laura regnede derfor med, at hun ville kunne starte behandling indenfor et par måneder, når Sexologisk Klinik havde sikret sig, at hun havde det godt og forstod, hvad behandlingen indebar.

- Men jeg fik besked om, at der ville gå mindst et år.

Transkønnet tog selfie hver dag i tre år for at vise sin vilde forvandling
Transkønnet tog selfie hver dag i tre år for at vise sin vilde forvandling

Først skulle Laura igennem tre forvisitationssamtaler med en måneds mellemrum, derefter skulle hun vente et halvt år på et udredningsforløb, der varede i otte uger. Her blev Laura udredt for en række psykiske sygdomme. Blandt andet skizofreni og personlighedsforstyrrelser.

- Det var enormt hårdt, for jeg følte ikke, der var nogen, der lyttede til mig, og jeg blev vred over at få de her spørgsmål, men jeg følte ikke, jeg kunne sige noget, for jeg ville ikke risikere at gøre dem sure.

Homoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på job
Homoseksuelle og transkønnede bliver nedgjort på job

Laura måtte efterfølgende gå til psykolog for at bearbejde det forløb, hun havde været igennem på Sexologisk Klinik.

Laura har i dag fået diagnosen transseksualisme, der betyder, at hun kan få hormoner. Hun håber på, at udredningsprocessen omkring transkønnethed bliver lavet om, så den enkelte kommer mere i fokus.

- Det er også forkert, at man opfatter transkønnethed som noget, der skal kureres. Jeg vil ikke kureres, jeg vil bare have den hjælp, jeg har brug for.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Brøndby-træner forlænger...
bt.dk
Kæmpe skandale i spansk topklub:...
bt.dk
Axelsen kæmper mod tiden: Nu afgøres...
bt.dk
Politiet hylder ærlig mand: 'Hvis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx