Af Ritzau - 28/10-16 10:27

Minister: Vi kan ikke byde folk på årelang kontanthjælpMinister: Vi kan ikke byde folk på årelang kontanthjælp

Beskæftigelsesministeren vil have en plan for de 35.200, der har fået kontanthjælp i mere end fire år.

storybild

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil bruge 300 millioner kroner på at afklare situationen for 35.200 personer, som har levet af kontanthjælp i over fire år. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Regeringen reagerer på, at 35.200 personer har levet af kontanthjælp i over fire år. De får nu en individuel plan, som skal få dem i arbejde eller i fleksjob, ressourceforløb eller på førtidspension.

Det siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), efter at Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen, skarpt har kritiseret udspillet.

Ministeren vil bruge 300 millioner kroner fra den såkaldte satspulje for at afklare situationen for de 35.200 personer. De får en plan for at komme i arbejde - måske kun i nogle timer ugentligt, forklarer han.

- Vi har titusindvis, som har været på kontanthjælp uden ophold i mange år. Det er ikke meningen med systemet. Vi vil individuelt og håndholdt få deres situation afklaret, siger Jørn Neergaard Larsen.

Enhedslisten er uenig i udspillet og kalder ministeren i samråd.

- Satspuljen finansieres af de fattige selv. Og nu vil man tage penge fra dem til det her, siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.

Pengene i satspuljen stammer fra en årlig regulering af overførselsindkomsterne, der fastsættes ud fra lønudviklingen på arbejdsmarkedet. Overstiger lønudviklingen 2,0 procent, overføres op til 0,3 procent af reguleringen til satspuljen.

Pengene i satspuljen går til indsatser og projekter på social-, sundhed- og arbejdsmarkedsområdet.

Hvis kontanthjælpsmodtagerne kan arbejde, skal de følge et forløb i 13 uger for at få arbejde. Nogle har været på kontanthjælp i over 10 eller 20 år. Mange af dem er indvandrere, påpeger beskæftigelsesministeren.

- Der er en stor overrepræsentation af mennesker med ikkevestlig baggrund. Det er både familiesammenførte, flygtninge og deres børn. Uanset årsagen har man behov for støtte, siger Jørn Neergaard Larsen.

- Vi kan ikke byde mennesker, at vi i årevis lader dem blive på kontanthjælp uden at gøre noget, mener beskæftigelsesministeren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx