Af - 24/03-14 16:12; Opdateret: 24/03-14 23:35

Yngre syge patienter tabes på gulvetYngre syge patienter tabes på gulvet

Patienter med kroniske autoimmune sygdomme er kastebolde mellem sundhedspersoner, der hverken kan finde ud af hvad patienterne fejler eller tale sammen.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

At der skal et godt helbred til for at være syg, må Danmarks flere end 340.000 mennesker med autoimmune sygdomme ofte sande. Mange af dem bliver nemlig udsat for alvorlige mangler i sundhedsvæsnets behandling af dem.

Det fremgår af en ny undersøgelse af især yngre patienter udført af Kommuner og Regioners forskningsinstitut, KORA.

Ifølge rapporten Jakob Kjellberg, projektchef i KORA, er patienterne ramte af dårlig eller ingen kommunikation og koordinering mellem specialer og sygehusafdelinger, rod, unødigt lange ventetider og for dårlige kompetancer:

- Vi har ikke haft tilstrækkelig fokus på autoimmune sygdomme som for eksempel børnegigt, psoriasis og tarmsygdomme. Andre sygdomme har fyldt mere, og der er for dårlig viden om både symptomer og sygdommene på hospitalerne og i lægepraksis.

Læger kaster lykkepiller efter børn og unge
Læger kaster lykkepiller efter børn og unge

At Danmark er kommet bagud rammer patienterne hårdt ifølge Bente Buus Nielsen, landsformand i Colitis- Crhon Foreningen:

- At være kronisk syg med en autoimmun sygdom er i sig selv en hård belastning. Det er derfor meget frustrerende at blive kastet rundt i systemet, når det, man har brug for mere end noget andet, er et stabilt og sammenhængende behandlingsforløb.

Men de dårlige forløb koster også samfundet dyrt ifølge Jakob Kjellberg:

- Når patienterne roder rundt i systemet øges risikoen for at komme på offentlig forsørgelse og miste tilknytning til arbejdsmarkedet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx