Af - 08/06-17 04:00

Nyt design af cigaretpakkerne får flere til at droppe tobakNyt design af cigaretpakkerne får flere til at droppe tobak

Nyt EU-tiltag, der for præcis et år siden blandt andet førte til et redesign af cigaretpakker, ser ud til for alvor at virke.

storybild

Arkivfoto. (Billede: Scanpix)

80 31 31 31. Er det et nummer, du kan genkende?

Svaret er sikkert ja, hvis du er ryger. Det er nemlig vejen til Sundhedsstyrelsens Stoplinien, og telefonnummeret er påtrykt alle cigaretpakker, der bliver solgt i Danmark.

Tiltaget blev indført ved EU’s seneste tobaksdirektiv i 2016, og præcis et år efter ser det ud til, at nummeret, der altid er ved rygerens hånd, har haft stor effekt.

- Vi kan se, at det har haft en positiv effekt, at telefonnummeret nu er kommet på alle cigaretpakker ... Det er helt klart vores opfattelse, at flere ringer ind i dag, siger Henrik Wiben, leder af Stoplinien.

Chok-statistik: En af disse 10 unge vil dø af denne vane
Chok-statistik: En af disse 10 unge vil dø af denne vane

Tal fra hotlinen, der er åben fra klokken 10 til 20, viser, at tre procent af de borgere, der i 2016 ringede ind, havde fundet nummeret på deres cigaretpakke.

I de tre første måneder af 2017 var det tal steget til mere end hver tredje. Samtidig ringede 3.926 personer ind i 2016.

I første kvartal af 2017 har 1.200 personer allerede talt med en konsulent hos Stoplinien.

- Det er alle aldre, der ringer ind. Men klart også flere unge,« siger Henrik Wiben.
En Kora-undersøgelse fra 2009 viste, at cirka hver tredje af rygerne, der ringer til Stoplinien, efter et år har kvittet tobakken.

Læger afviser totalt rygeforbud på landets sygehuse
Læger afviser totalt rygeforbud på landets sygehuse

Det vækker glæde hos Kræftens Bekæmpelse, der kalder nummeret på pakkerne ‘et skridt i den rigtige retning’. Dog mener organisationen, man bør gå endnu længere med designet af pakkerne:

- Man burde indføre neutrale cigaretpakker, som man har gjort det i blandt andet Storbritannien og Australien. Al forskning peger på, at jo mere synlige cigaretterne er for de unge i kiosken, jo flere køber dem, siger Niels Them Kjær, projektchef.

Sådan er pakkerne ændret

Det er langtfra kun telefonnummeret til Stoplinen, EU’s tobaksvaredirektiv har haft af betydning for udseendet af cigaretpakker solgt i Danmark.

Efter beslutningen, som trådte i kraft den 8. juni 2016 i Danmark, er det for eksempel ikke længere muligt for tobaksproducenterne at informere forbrugeren om, hvor meget tjære eller nikotin der er i cigaretterne.

Patientforening: Rygeforbud er en straf mod patienter
Patientforening: Rygeforbud er en straf mod patienter

- Man besluttede også, at ord som ‘Light’ eller ‘Mild’ heller ikke må stå på pakkerne. Og det handler om, at man bilder kunderne ind, at den ene cigaret er sundere end den anden. Det er falsk markedsføring. Alle cigaretter er præcis lige kræftfremkaldende, siger Niels Them Kjær.

Fra 2017 har der ligeledes været et krav til, at alle sundhedsadvarsler i form af tekst eller billeder på pakkerne skal fylde mere - præcis 65 procent af for- og bagsiden.

LÆS OGSÅ: Kræftens Bekæmpelse: Rygestop på hospitaler kan ikke stå alene

LÆS OGSÅ: Regionernes formand vil forbyde rygning på alle sygehuse

LÆS OGSÅ: Rygning: Sådan har danskernes holdning ændret sig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx