Af Lotte Scharff - 29/10-17 22:11

Jagten på unge snussælgere er gået ind: 173 allerede politianmeldtJagten på unge snussælgere er gået ind: 173 allerede politianmeldt

Snus må ikke sælges i Danmark og kan kun bestilles fra Sverige til eget brug. Nu er 173 blevet anmeldt for at købe for store mængder.

storybild

Modelfoto. (Billede: Reuters)

Selv om det er ulovligt at købe og sælge snus i Danmark, er det alligevel et marked i vækst. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen, der i år har anmeldt 173 danskere for at købe for store mængder snus.

»Isoleret set er det rigtig mange privatpersoner og noget, man kan undgå, hvis man holder sig inden for grænserne,« lyder det fra Ninna Andreasen, pressekonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

På nær i Sverige er det ulovligt at sælge snus i EU. Derfor har mange danskere købt det røgfrie nikotinmiddel over nettet hos svenske forhandlere. Så længe man holder sig inden for maksimumgrænsen på 750 gram, og snusen er købt til eget forbrug, er det fuldt lovligt. Men hvis man bliver taget med mere snus end den lovlige mængde, opstår der mistanke om, at det er købt med videresalg for øje. Og så klapper fælden.

»Bøden er typisk på flere tusinde kroner afhængigt af, hvor højt over grænsen det er. Jo højere over grænsen, jo større vil bøden være,« siger Ninna Andreasen.I år er 173 danskere blevet anmeldt til politiet, fordi de har købt over 750 gram snus. Og yderligere 46 risikerer at blive anmeldt, når deres sag er færdigbehandlet i Sikkerhedsstyrelsen.

Ifølge Ninna Andreasen har flere af de anmeldte henvendt sig til Sikkerhedsstyrelsen, fordi de ikke var klar over, at det var ulovligt.

»De fortæller, at de er blevet politianmeldt, fordi de skulle købe snus med hjem til sig selv og deres venner,« siger Ninna Andreasen.Da brugen af snus er relativ ny, har Sikkerhedsstyrelsen ikke tal for, hvor mange der blev anmeldt i fjor.

Hver femte ung mand bruger snusSnus er et relativt nyt område for Sikkerhedsstyrelsen – der først overtog ansvaret for området i sommeren 2016.  Der findes ikke tal for, hvor mange der blev anmeldt for at købe for meget snus sidste år, eller hvor mange der bruger snus.

   »Vi undersøger ikke, hvem det er, der bruger snus. Det vil typisk være sundhedsmyndighederne, som gør det. Men privat hører jeg, at det er de unge, som bruger snus,« siger pressekonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Ninna Andreasen.

Det bekræfter en undersøgelse, som metroxpress fik foretaget sidste år. Den viste, at hver femte mand mellem 18 og 29 år har brugt snus det seneste år. Det svarer til omkring 80.000 brugere.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så er det afgjort: Vinder guld for...
bt.dk
Isabella sad fanget i klasselokale...
bt.dk
Lokomotivfører i chok: Drama ved...
bt.dk
Se billederne: Så gode venner er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx