Af - 23/11-15 17:58; Opdateret: 24/11-15 09:34

Derfor rumler din mave!Derfor rumler din mave!

40 procent af danskerne synes, det er pinligt, når deres mave rumler. Men hvorfor rumler maven? Få svar her.

Metroxpress tog på gaden for at høre danskerne, hvorfor det er pinligt, når deres mave rumler. Se video i større format i vores videosektion Videoportal

Du sidder i biografen. Du er nået til et sted i filmen, hvor der er helt stille. Skuespillerne siger ikke noget, og underlægningsmusikken er meget lav. Men så afbrydes tavsheden. Din mave rumler.

Den situation er der en hel del, der kan genkende, og mange synes, det er decideret pinligt, når det sker for dem selv.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for metroxpress. Her svarer hele 40 procent, at de er helt eller delvist enige i, at det er pinligt, når deres mave rumler, hvis de er i biografen, på en cafe eller en restaurant.

- Jeg kan godt genkende, at nogle mennesker er flove over, at deres mave rumler. Mange folk tænker, at det har direkte sammenhæng med den luft, der kommer ud. Altså at hvis din mave rumler, så slår du også mange prutter, siger Andreas Munk Petersen, der er læge på Mave-Tarm afdelingen på Hvidovre Hospital.

Hver femte laver ikke stort på arbejdspladsen
Hver femte laver ikke stort på arbejdspladsen

Han forklarer dog, at den teori ikke er rigtig, og at der ikke er nogen grund til at være flov over, at din mave rumler. Faktisk er det et sundhedstegn:

- Maven rumler, fordi der er bevægelse i tarmen. Når din mave rumler kan det blandt andet være fordi, luften i tarmen bevæger maden fra tyndtarmen ud til tyktarmen. Det er altså et godt tegn, siger Andreas Munk Petersen.

Han forklarer, at hvis du ikke har luft i tarmen, og dermed rumlen i maven, lider du typisk af forstoppelse, og det er ikke sundt.

Genialt: Sådan undgår du at strømpebukserne løber
Genialt: Sådan undgår du at strømpebukserne løber

Metroxpress tog på gaden for at høre danskerne, hvorfor det er pinligt, og i den forbindelse var der flere, der svarede, at de havde den opfattelse, at dere mave rumler, når de er sultne.

- Din mave kan også rumle, når du er sulten. Det kan nemlig sagtens rumle, når der kun er luft og væske i tarmen, og typisk vil man så opleve, at rumlen bliver lidt højere, siger Andreas Munk Petersen.

Siri sladrer om dine personlige oplysninger: Sådan undgår du det
Siri sladrer om dine personlige oplysninger: Sådan undgår du det

Din mave kan altså rumle, både fordi du er sulten, eller når din krop forarbejder din mad. Ja, faktisk rumler din mave konstant.

- Maven rumler hele tiden. Du kan bare ikke altid høre det. Hvis man lyttede med et stetoskop på maven, så kan man til en hver tid høre rumlen, hvis altså dit tarmsystem fungerer optimalt, siger Andreas Munk Petersen

Han fortæller, at rumlen i maven kan komme både fra tyk- og tyndtarmen. Man kan derfor ikke lave en "beregningen": Når din mave rumler, fordi den forarbejder mad, så går det XX-tid før du føler trang til at gå på toilettet.

Ny Snapchat-virus kan smadre din telefon - sådan undgår du den
Ny Snapchat-virus kan smadre din telefon - sådan undgår du den

LÆS OGSÅ: GUIDE: Sådan undgår du at blive snydt i løn

LÆS OGSÅ: Tid til cykellygter: Sådan undgår du bøder

LÆS OGSÅ: TV: Test - sådan undgår du gadesælgere

LÆS OGSÅ: 6 tips - Sådan overlever du gymnasiet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Så du detaljen ved Pione Sistos...
bt.dk
Ny bekymring for Hareide: Endnu en...
bt.dk
Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx