Af Ritzau - 10/08-16 11:54

Ekspert tvivler på danske forbehold for konventionerEkspert tvivler på danske forbehold for konventioner

Det er næppe realistisk, at Danmark kan få lov at tage forbehold for dele af konventionerne, vurderer ekspert.

storybild

Det er tvivlsomt, om de andre lande vil acceptere kravet fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om forbehold for nogle af de internationale konventioner. Det vurderer lektor ved juridisk institut på SDU Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen. (Billede: Free/Colourbox)

Danmark kan som udgangspunkt ikke tage forbehold for internationale konventioner, som vi allerede har skrevet under på.

Det vurderer Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

Meldingen kommer, efter at Dansk Folkeparti har bebudet et opgør med Danmarks tilslutning til nogle af de internationale konventioner på udlændingeområdet.

- Udgangspunktet er, at de forbehold, man tager, skal tages, når man indtræder i konventionerne. Således at landene kender spillereglerne i det samarbejde, man har etableret, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl har blæst til kamp mod de internationale konventioner.

Han vil ifølge Jyllands-Posten "frigøre Danmark fra de bindinger, der forhindrer os i at føre en selvstændig udlændingepolitik".

Men hvis Danmark vil træde ud af dele af konventionerne, kræver det ifølge lektoren, at de øvrige lande i det internationale samarbejde accepterer det.

- Hvis der skal tages forbehold, så skal de godkendes af de andre lande, der deltager i den her konvention. Så har de mulighed for at sige, at det forbehold, vi ønsker at tage, i realiteten ødelægger det samarbejde, konventionen skal sikre.

Han mener, det er tvivlsomt, at de øvrige lande vil acceptere, at Danmark tilsidesætter dele af det internationale samarbejde. Men det er et politisk spørgsmål, understreger han.

- Det, man grundlæggende beder de andre lande om, er at ændre de spilleregler, der har været gældende i flere hundrede år for, hvordan stater samarbejder.

- Om det kan komme igennem politisk, der er dit gæt lige så godt som mit, men det vil være usædvanligt, hvis det lykkes, siger han.

Seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll siger til Jyllands-Posten, at det vil være umuligt at tage forbehold, "som er uforenelige med selve konventionens hensigt og formål".

Venstres politiske ordfører, Jacob Ellemann-Jensen, siger til Ritzau, at han er enig i, at der er "udfordringer" forbundet med konventionerne.

Men løsningen er ikke at træde ud, men at udfordre konventionerne, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx