Af - 10/06-16 21:07

Flere gravide søger omsorg i kirkenFlere gravide søger omsorg i kirken

Samtalegrupper i folkekirken for gravide og nybagte mødre er blevet et hit. Her er der tid til at vende svære og følelsesladede emner, som stramme kvotetider i sundhedsvæsenet ikke tillader.

storybild

Samtalegrupper med gravide og nybagte mødre i folkekirken er et hit. To steder i landet tilbyder man allerede grupperne, og idéen er, at det skal bredes ud til flere kirker i landet. (Billede: Scanpix)

Et initiativ med gruppesamtaler for gravide og nybagte mødre er blevet et hit i folkekirken. Initiativet, som tager udgangspunkt i forskningen om forældres tilknytning til deres ufødte barn, kaldes et supplement til sundhedsvæsenets tilbud, hvor jordemødre og sundhedspersonale er underlagt stramme kvotetider, der maks giver dem 20 minutter med hver gravid.

Hemmelige bryllupper hitter blandt unge
Hemmelige bryllupper hitter blandt unge

- Det er en stor ting at være gravid, og der kan være mange svære spørgsmål, der presser sig på. Spørgsmål, som man ikke kan nå at vende i løbet af den korte tid, der er afsat, siger Helene Ferslev, sognepræst i Sydhavn Sogn og initiativtager til projektet i samarbejde med forskningschef Henrik Norholt.

Mads Ulrik og Mia holdt hemmeligt bryllup: Overraskelsen var fed
Mads Ulrik og Mia holdt hemmeligt bryllup: Overraskelsen var fed


Helene Ferslev starter om lidt sin 10. samtalegruppe i løbet af blot 18 måneder, og modtager løbende flere tilmeldinger. Grupperne, som består af fire kvinder, mødes seks gange af to timer og taler om kærlighed, omsorg og svigt.

- Samtalerne har fokus på hele mennesket og det modsætningsfyldte i livet. Samtalerne bliver afholdt i kirkerummet, som er et fortroligt rum, hvor man ikke bliver diagnosticeret, oprettet som en sag eller mødt med forventninger til, hvordan man som menneske skal være, lyder det fra Helene Ferslev.

Homoseksuelle fejrer fire års bryllupsdag med kirken
Homoseksuelle fejrer fire års bryllupsdag med kirken

40-årige Pia Crone var som førstegangsfødende solomor deltager i en gravidgruppe og giver sognepræsten ret:

- Det var et tilbud, der gav mig et frirum, og et sted jeg kunne knytte mig til det liv, der voksede inde i mig. Jeg oplevede, at der var plads til det følelsesmæssige aspekt, hvilket der ikke rigtig er hos jordemødrene, siger Pia Crone og kalder det 'dødgodt supplement' til sundhedsvæsenets lægevidenskabelige del, som hun ikke ville være foruden.

Her ringer danske præster på hos nybagte mødre
Her ringer danske præster på hos nybagte mødre

Voldsom prisstigning får familier til at sløjfe gravstedet
Voldsom prisstigning får familier til at sløjfe gravstedet

Pia Crone er ifølge hende selv en 'klassisk dansk kristen': døbt, konfirmeret og kirkegænger ved særlige lejligheder. Det var altså ikke på grund af det kirkelige element, hun valgte at deltage i forløbet:

- Jeg gjorde det, fordi det har bund i tilknytningsforskningen. Havde det været 100 procent religiøst, var jeg ikke kommet, siger Pia Crone, som dog understreger, at forløbet i kirkerummet var med til at gøre forløbet mere fredfyldt:

- Det, at rummet var et kirkerum, gjorde det bare mere fredfyldt og hyggeligt. Det styrker den ro, der er omkring det, siger Pia Crone og fortæller, hvordan de under afslapningsøvelserne inden samtalerne lå på store, gule fatboys.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx