Af Ritzau - 29/06-17 15:03; Opdateret: 29/06-17 15:54

Gerningsmand skal betale en million efter drab på sosuGerningsmand skal betale en million efter drab på sosu

Østre Landsret har stadfæstet dommen i sagen om drabet på 57-årig sosu-assistent på Lindegården.

storybild

Dommerne i Østre Landsret har torsdag sat punktum i drabssagen fra bostedet Lindegården i Roskilde. (Billede: Free/Rune Øgendahl, Ritzau/arkiv)

Drabet på sosu-assistent Vivi Nielsen på bostedet Lindegården er torsdag for anden gang behandlet i retssystemet.

Østre Landsret dømmer ligesom Retten i Roskilde i sin tid en 32-årig mand til anbringelse. Desuden skal han betale næsten en million kroner til offerets efterladte.

Drabet fandt sted 25. marts sidste år, mens Vivi Nielsen var på arbejde på bostedet Lindegården i Roskilde.

Hun blev stukket ned bagfra med en kniv på 23 centimeter, da hun befandt sig alene i bostedets medicinrum. Hun blev 57 år.

Manden har siden sagens begyndelse erkendt at have stukket sosu-assistenten med en kniv, men nægter, at hensigten var at dræbe.

Han har tidligere forklaret i retten, at det var onde stemmer i hans hoved, som beordrede ham til at slå ihjel, og at han intet havde imod Vivi Nielsen

Straffeloven tillader ikke fængselsstraf til sindssyge mennesker. I stedet kan de idømmes forskellige foranstaltninger. Det kan være en anbringelsesdom, som er tilfældet torsdag.

Der er ingen længstetid for varigheden af anbringelsen.

Drabet på Vivi Nielsen skabte stor debat om sundhedspersonalets sikkerhed, og det har siden hen medført en række initiativer på området.

Men knap halvandet år efter hændelsen er initiativerne ikke slået igennem endnu.

Arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal fra fagforeningen FOA, som repræsenterer blandt andet sosu-assistenter, mener, at det er gået alt for langsomt.

- Der er sat en masse ting i søen, men der er ikke så meget, der egentlig har fået effekt endnu. Det er rigtig trist, når vi står med en problematik, der er så velkendt, sagde hun tidligere torsdag til Ritzau.

Hun peger blandt andet på Socialstyrelsen, der skulle udarbejde en række retningslinjer for forebyggelse og håndtering af vold på botilbud.

- Det er ikke færdigt endnu. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, og fristen er blevet udsat rigtig mange gange, siger hun.

Ifølge FOA's egen medlemsundersøgelse, viser tal, at vold mod personalet faktisk er steget lidt.

- Vi oplever ikke, at det er blevet bedre, siger Charlotte Bredal og fortæller, at personalet bliver udsat for alt fra trusler og spark til knivstik og kvælning.

Ifølge hende er problemerne og løsningerne blevet indkredset, da det ikke er en ny problematik, der er bare ikke blevet handlet.

- Jeg tror, at området skal prioriteres, også økonomisk, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx