Af Bo Norström Weile - 27/08-15 16:23

Gamle it-spor belaster Milena PenkowaGamle it-spor belaster Milena Penkowa

Anklagemyndigheden mener, at hjerneforskeren Milena Penkowa har begået dokumentfalsk i forbindelse med aftale om rotteforsøg til en disputats. Penkowa nægter.

storybild

(Billede: Polfoto/Arkiv)

Har Milena Penkowa selv fremstillet fire dokumenter og fremvist dem for ledelsen på Københavns Universitet tilbage i 2003, eller er dokumenterne ægte og sendt til hende via e-mail?

Det er det centrale spørgsmål i sagen mod hjerneforskeren, som Københavns Byret behandler i løbet af de følgende uger.

Torsdag blev Penkowa gennem seks timer afhørt i sagen, hvor specialanklager Susanne Bitsch ud på eftermiddagen fremlagde navnlig én detalje, som giver Milena Penkowa et forklaringsproblem.

Penkowa husker ikke detaljer i dokumentfalsk-sag
Penkowa husker ikke detaljer i dokumentfalsk-sag

Sagen drejer sig om rotteforsøg, som dannede grundlag for en doktordisputats, som Penkowa indleverede i begyndelsen af dette årtusind. Selve rotteforsøgene skulle have fundet sted i slutningen af 90érne.

Efterfølgende blev der sået tvivl om, hvorvidt rotteforsøgene havde fundet sted i det omfang, som fremgik af de videnskabelige artikler i disputatsen, og det var i den forbindelse, at Milena Penkowa efter anklagemyndighedens opfattelse begik dokumentfalsk.

Af et dokument fremgår det, at Penkowa har haft en aftale om rotteforsøg med et foretagende kaldet RRRC i Spanien. Og det er det dokument, som belaster Penkowa.

Straffesag mod Milena Penkowa afgøres i september
Straffesag mod Milena Penkowa afgøres i september

Ifølge politiets efterforskning er dokumentet, som er dateret i slutningen af 90'erne, nemlig blevet oprettet på Penkowas computer i september 2003. Det afviser Milena Penkowa dog pure at stå bag.

- Jeg ved bare, at jeg har modtaget dokumentet via e-mail i 90'erne. Det ville man kunne se, hvis man kunne finde de mail, forklarede Penkowa torsdag i retten.

Men ingen kan finde de mail. Det har ikke været muligt for politiet at finde nogen mailkorrespondance fra den periode overhovedet, oplyser specialanklager Susanne Bitsch.

Milena Penkowa er nu tiltalt for grov dokumentfalsk
Milena Penkowa er nu tiltalt for grov dokumentfalsk

Ifølge anklageren har Penkowa angiveligt fremstillet dokumentet ud fra et tilsvarende dokument - en standardaftale - og fået det til at fremstå, som om den var fra RRRC. Også sagens øvrige tre centrale dokumenter tyder ifølge anklageren på at være fabrikeret.

Anklagemyndighedens opgave bliver nu at bevise, at det er Milena Penkowa, der har gjort det - eller fået nogen til at gøre det.

Sagen mod Milena Penkowa

* Hjerneforskeren Milena Penkowa er ved Københavns Byret tiltalt for dokumentfalsk begået tilbage i 2003.

* Ifølge anklagemyndigheden har Penkowa ved brug af fire forfalskede dokumenter forsøgt at overbevise ledelsen på Københavns Universitet om, at nogle rotteforsøg er foregået behørigt.

* Anklagemyndigheden mener, at Penkowa blandt andet forsøgte at undgå at få en sag om videnskabelig uredelighed på halsen.

* En sådan sag blev dog rejst alligevel hos Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU).

* I juni i år nåede UVVU den konklusion, at man ikke kunne påvise videnskabelig uredelighed.

* Retssagen mod Penkowa blev indledt 21. august, men på grund af tekniske juridiske spørgsmål blev den udsat til torsdag, hvor Milena Penkowa blev afhørt gennem seks timer. Der ventes dom i midten eller slutningen af september.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx