Af - 25/04-16 13:48

Derfor hedder det 'blå mandag'Derfor hedder det 'blå mandag'

Hvor kommer begrebet blå mandag fra? Det er der flere gode forklaringer på.

Bildstrecke im Grossformat »

I dag er blå mandag, og nybagte konfirmander holder fri fra skole og tager ind til byen for at shoppe, gå i biffen eller gå i Tivoli.

Men hvorfor er det nu, det hedder blå Mandag?

Ifølge fagredaktør på Kristendom.dk og Religion.dk, Dorte Thorsen, findes der flere gode forklaringer.

Se dem her:

Den kirkelige

- Den første forklaring er den kirkelige, som går tilbage til middelalderen, hvor den katolske kirke havde en tradition med at lægge et blåt klæde på alteret fastelavnsmandag. Og så kan man jo sige, at fastelavnsmandag jo ikke har noget at gøre med konfirmationen. Men det var for at markere, at nu starter noget nyt, og i gamle dage sagde man også, at voksenlivet starter ved konfirmationen, da det var det tidspunkt, hvor de fleste gik ud af skolen, siger Dorte Thorsen.

Flere forældre har ikke råd til dyr konfirmationsfejring
Flere forældre har ikke råd til dyr konfirmationsfejring

Den håndværksmæssige

- En anden forklaring er den håndværksmæssige og stammer fra Tyskland. Den går på de såkaldte farversvende, der havde blåt arbejdstøj, som de selv skulle farve blåt og vaske. Det gjorde de om søndagen, og om mandagen hængte de tøjet til tørre, hvilket betød, at de var nødt til at holde fri, for tøj var en dyr ting dengang, og man havde ikke så meget af det, siger Dorte Thorsen.

Hvad ønsker de unge sig til konfirmation? Se den vilde udvikling
Hvad ønsker de unge sig til konfirmation? Se den vilde udvikling

Den psykologiske

- Den tredje forklaring, som er den mere psykologiske, går på, at udtrykket blå mandag stammer fra det tyske udtryk 'blau sein', som betyder at være blå. I dag forstår vi det at være blå som at være trist. Men på germansk (gammel tysk, red.) betød det at være fuld - Og det er der som bekendt en del konfirmander gennem tiden, der har oplevet. Efter min vurdering er denne forklaring dog den mindst dokumenteret af de tre, for i gamle dage drak de unge sig ikke i hegnet på samme måde, som unge har gjort det i nyere tid, siger Dorte Thorsen.


LÆS OGSÅ: Konfirmation i skolen splitter land og by

LÆS OGSÅ: Gymnasieelev: Disse unge skal præster nægte at konfirmere

LÆS OGSÅ: Denne type gave storhitter hos nutidens konfimander

LÆS OGSÅ: "Jeg kan få fingre i det, jeg ellers ikke har råd til."

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx