Af - 12/11-16 08:17

Derfor er nogle bedre til at lyve end andreDerfor er nogle bedre til at lyve end andre

- En vigtig del af at kunne lyve overbevisende er at kunne sætte sig i andres sted, aflæse deres reaktioner og deres følelser, siger en ekspert.

Bildstrecke im Grossformat »
Klik videre for at læse dem. .. Altså medmindre der er en anledning. Som for eksempel fødselsdag. Eller J-dag. Eller torsdag. "Som om jeg finder det sjovt at se på nøgne mennesker, der løber rundt i en sky af urinstøv - og jeg har heller aldrig overvejet i bare et splitsekund at deltage. Ikke engang mens jeg var fuld. Hvilket jeg iøvrigt aldrig er jo." "Jeg har nemlig altid nogen med. Ikke en scoring, nej, bevares. Det er mit muskelbundt af en bongkammerat, Carsten, som faktisk er både stærk og har det sorte bælte - og han sætter hellere end gerne sine aftener af til at sørge for, at jeg kommer sikkert hjem. Han er en rigtig guttermand, er han. Nej,jeg tror desværre ikke, han har tid til at møde jer, han er travlt optaget i øjeblikket." "Sund er den tilmed også. Og jeg laver den helt selv. Det er i hvert fald ikke pizzeriaet nede på hjørnet, der laver den. Hvor har I den skøre idé fra? Nåååh, det der tårn af pizzabakker, der stod gemt ude på baggangen? Det er nogle, Carsten har glemt." "Sund er den tilmed også. Og jeg laver den helt selv. Det er i hvert fald ikke pizzeriaet nede på hjørnet, der laver den. Hvor har I den skøre idé fra? Nåååh, det der tårn af pizzabakker, der stod gemt ude på baggangen? Det er nogle, Carsten har glemt." ... meeen det bliver næppe i nærmeste fremtid. Faktisk bliver det nok i unær fremtid. Men det er simpelthen ikke en snak, vi skal have nu. "Og den har vokseværk! Jeg sætter et fast beløb til side hver måned til uforudsete udgifter og en eventuel udbetaling til et rækkehus. Så klog er jeg nemlig."

Kilde: Cosmopolitan.

Har du lektier for til i morgen? Hvor meget har du givet for skoene? Hvor langt er du med opgaven?

Vi kender vist alle de små situationer i hverdagen, hvor det kan virke som en lettere udvej at lyve lidt om svaret.

Men selvom de fleste en gang imellem stikker en hvid løgn, så er løgnen faktisk en enormt kompliceret proces for vores hjerner. Det fortæller Ayna Baladi Nejad, der er forsker ved Hvidovre Hospitals MR Forskningscenter.

Kylie Jenner taler ud om sin store løgn
Kylie Jenner taler ud om sin store løgn

- Vi kan se rigtig meget aktivitet i den frontale del af hjernen, når vi lyver. Det skyldes, at det er svært at fortælle en overbevisende løgn. Hjernen skal koordinere indholdet af det, du siger med tonen i din stemme, med dit ansigtsudtryk og så videre. Det er en ekstremt kompliceret kognitiv øvelse, siger hun.

Ayna Baladi Nejad forsker blandt andet i empati og psykopatiske træk sammen med gæsteforsker og ph.d studerende Natalia Gadek fra Wiens Universitet.

Hun fortæller, at de processer, der sker i hjernen, når man lyver, ligger meget tæt op ad dem, der aktiveres ved den kognitive empati:
 

En vigtig del af at kunne lyve overbevisende er at kunne sætte sig i andres sted, aflæse deres reaktioner og deres følelser. Så empatien er vigtig, hvis man skal lyve overbevisende.
Det forklarer hun.

Folk med psykopatiske træk er ofte meget bedre end andre til at udvise kognitiv empati, og derfor er de ofte bedre til at lyve.

Psykolog: Sådan ser du, om folk lyver
Psykolog: Sådan ser du, om folk lyver

Men for at kunne lyve, skal man omvendt kunne holde den affektive empati ud i strakt arm. Den affektive empati, er den, hvor man føler skyld og skam.

Den del af empatien mangler folk med psykopatiske træk, og det er endnu en grund til, at de som regel er bedre til at lyve end os andre.

LÆS OGSÅ: Hvem har slået en prut? Så mange lyver om svaret!

LÆS OGSÅ: Forskning: Hvis du siger, du kan lide øl - så lyver du

LÆS OGSÅ: 11 klamme ting piger gør

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx