Af - 25/08-14 12:52; Opdateret: 25/08-14 20:20

Caroline kæmper med sjældent usynligt handicap: - Det er pinligtCaroline kæmper med sjældent usynligt handicap: - Det er pinligt

Hverdagen for 18-årige Caroline Hansen er en kamp, da hun har problemer med at forstå helt basal matematik.

storybild

- Jeg vil gerne stå frem med min historie, da næsten ingen har hørt om det. Vi er for mange, der går rundt og er anonyme, når vi i virkeligheden alle sammen har brug for en hjælpende hånd, siger 18-årige Caroline. (Billede: Privatfoto)

- Nogle gange føles det virkelig håbløst.

Sådan beskriver 18-årige Caroline Hansen fra Grenå sin situation. Hun er en af de få danskere, der lider af dyskalkuli (talblindhed). I grove træk betyder det, at hun har svært ved at regne samt forstå matematiske koncepter som, tid, mængder og mål.

- Hvis du siger, du kommer om fem min., siger det mig intet. Jeg kan heller ikke fortælle, hvor mange meter der går på en kilometer.

Det er ikke unormalt, at hun skal lægge øre til, at hun er doven, og at hun 'bare' skal tage sig sammen:

- Det er derfor, man ikke tør fortælle det. Det er pinligt, at jeg ikke kan det, som andre kan, siger hun og fortæller, at det er vigtigt for hende at få fokus på det på trods af, at kun 1-6 procent af befolkningen lider af det.

Danske soldater skal lære at skrive og regne
Danske soldater skal lære at skrive og regne

- Fordi vi er så få, der har talblindhed er det også svært at få hjælp og finde andre i samme situation. Jeg må erkende, at jeg endnu ikke selv har accepteret det, siger hun.

Først sidste år i 2g fik hun sine bange anelser bekræftet, da hun besøgte Henrik Skovhus fra Nordjysk Læse og Matematik Center, der blandt andet arbejder på at uddanne lærere, som skal hjælpe unge med matematikvanskeligheder i folkeskolen. Ifølge ham er der ikke meget viden om talblindhed, og derfor kan det være svært at få kvalificeret hjælp.

- Eleven får måske nogle ekstra timer på skolen, men den har ikke viden nok til at hjælpe målrettet. Så hun får bare mere af det, hun ikke kan finde ud af, siger han.

- Dyskalkuli er ufatteligt handicappende. Matematisk forståelse er en betingelse for at deltage i samfundet, for du forstår ikke, at dagpengesatsen er sænket med 40 procent, og du forstår heller ikke dit kontoudtog fra banken.

Flere faktorer spiller ind
Hjælp til Caroline skal formentlig ske gennem private personer, hvor kvaliteten af hjælpen angiveligt svinger meget.

Caroline er også langt fra den eneste unge, der har søgt om råd hos Henrik Skovhus:

- Jeg får mange unge ind, men også mange der ikke lider af det, siger han og lægger vægt på, at der er mange andre faktorer, som kan medføre, at unge har svært ved tal og regning.

Hvis du er interesseret i at læse mere om dyskalkuli kan du klikke her.

Henrik Skovhus oplyser også, at han er i gang med at uddanne såkaldte matematik-vejledere, der skal hjælpe unge som Caroline på samme måde som der findes læsevejledere, der hjælper unge ordblinde danskere.

Så der er er kommet mere fokus på talblindhed. I 2013 fik Undervisningsministeriet SFI (Det nationale forskningscenter for velfærd) til at lave en rapport, der samler viden om dyskalkuli, som du kan læse mere om ved at klikke her.

Derudover har Undervisningsministeriet sat flere initiativer i gang, der på lang sigt skal hjælpe danskere, der har de svært handicappende matematikvanskeligheder. Eksempelvis er man i gang med at udforme en test, der skal være med til at diagnosticere folkeskoleelever, som lider af dyskalkuli.

Så Caroline håber, at hun med sit interview som minimum kan oplyse folk om dyskalkuli.

- Jeg vil gerne stå frem med min historie, da næsten ingen har hørt om det. Vi er for mange, der går rundt og er anonyme, når vi i virkeligheden alle sammen har brug for en hjælpende hånd, siger 18-årige Caroline.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
‘X Factor’-Rasmus vælter sig i tilbud...
bt.dk
Overrasket Wozniacki kan ikke tro...
bt.dk
Kommune har brugt flere millioner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx