Af - 28/04-14 07:07; Opdateret: 28/04-14 16:36

Smadrer slimhinderne: Næsespray kan gøre dig afhængigSmadrer slimhinderne: Næsespray kan gøre dig afhængig

Antallet af næsespray stiger på trods af advarsler om afhængighed, som kan ende i operation

storybild

Salget af næsespray får læger til at advare mod afhængighed. (Billede: Polfoto)

Med det værste pollenangreb i årevis er folk, der normalt ikke slås med allergi, også begyndt at hive efter vejret. En nem løsning er at svinge ind forbi 7-eleven og købe en af de næsespray mod forkølelse, som har været til salg i kiosker og supermarkeder siden 2001.

Men de færreste er opmærksomme på, at det uskyldige pust frisk luft kan blive starten på en afhængighed:

- Der er ingen tvivl om, at folk bruger de her næsesprays for meget og i for lang tid. Og for nogle bliver konsekvensen af misbruget, at de må få opereret deres hævede slimhinder i næsen mindre, siger speciallæge Peter Tingsgaard, næstformand i Danske Øre-, Næse- og Halslægers Organisation.

30-årig mand har vanvittig lidelse, som giver ham disse spisevaner
30-årig mand har vanvittig lidelse, som giver ham disse spisevaner


Det er især folk fra 18 år og op til 50, der slås med afhængigheden, som det kan tage flere måneder at komme ud af. Afhængigheden opstår, når folk bruger næsesprayen for meget. For selvom næsesprayen i første omgang får slimhinderne i næsen til at trække sig sammen, så bliver de efter længere tids brug irriterede og svulmer op. Derfor bliver brugeren nødt til at bruge næsesprayen mere og mere for at kunne trække vejret ordentligt. Afhængigheden kan blive så slem, at de danske øre-, næse-, halslæger har måttet lave behandlingsforløb med binyrebarkhormon, som kan hjælpe lidt, mens folk trapper ned med brugen af den almindelige næsespray.

Mette blev afhængig af sine lykkepiller
Mette blev afhængig af sine lykkepiller


Ifølge Peter Tingsgaard er der ingen tal for, præcis hvor mange der er afhængige. Men bl.a. i 2012 har de danske øre-, næse-, halslæger advaret om, at de møder folk med problemet på ugentlig basis. Alligevel er antallet af solgte næsespray steget siden da: I 2012 blev mere end 2,3 millioner næsespray af de mest populære mærker, Zymelin, Otrivin og Klarigen, langet over disken ifølge Lægemiddelstatistikregisteret. Det er 130.000 flere end året før og næsten 700.000 flere end i 2001. Og derfor opfordrer Peter Tingsgaard til at være mere tilbageholdende:

- Jeg synes kun, at man skal anvende næsespray, hvis man er snotforkølet og pinedød skal gennemføre en vigtig jobsamtale, et forretningsmøde eller en eksamen. Ellers bør man vente til, at det går over af sig selv, siger Peter Tingsgaard.

Vores smartphones er den nye narko
Vores smartphones er den nye narko

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

DSB hæver priserne for tusindvis af...
bt.dk
Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Absurd drama i Superligaen: SÅ er det...
bt.dk
Lægger op til ny kæmpe fight:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx