Af - 12/05-15 06:56; Opdateret: 12/05-15 07:34

Så få unge ryger dagligt en smøgSå få unge ryger dagligt en smøg

15-årige, der ryger dagligt, er halveret siden 2010. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over udviklingen, men vil endnu længere ned.

Bildstrecke im Grossformat »

Der bliver længere og længere mellem unge danskere, der hver dag åbner en pakke Prince eller Blå Kings for at få stillet rygetrangen. Antallet af 15-årige danskere, der ryger dagligt, er således faldet til seks procent for drenge og fire procent for piger.
Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Til sammenligning var tallet henholdsvis 11 og 10 procent for drenge og piger i 2010, og udviklingen glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Skolerne er begyndt tage det mere alvorligt og har fået det ind i undervisningen. Vi har lavet det materiale, de arbejder med fra syvende til niende klasse, men det er svært selv at tage æren for det hele, siger Per Kim Nielsen, projektchef for ”Børn, unge og rygning” i Kræftens Bekæmpelse, til metroxpress.

Han mener også, at det store fald kan skyldes, at det siden 2008 har været ulovligt at sælge cigaretter til unge under 18 år, ligesom det siden 2012 har været ulovligt at ryge på alle danske folkeskolers matrikler for elever, lærer eller gæster udefra.

Ifølge specialkonsulent Mads Lind fra Sundhedsstyrelsen skal en del af forklaringen også findes hos de voksne.

- Det er selvfølgelig mange samvirkende indsatser, men jeg tror, at én stor årsag er, at forældrene til de her børn også er stoppet med at ryge. De unges adfærd skal i høj grad findes i de voksnes, siger han.

Tallet skal dog gerne endnu længere ned, mener Per Kim Nielsen.

- Regeringen burde ikke sætte prisen på tobak en krone op, men 10 kroner på én gang. Det hjælper især blandt de unge viser al litteratur, siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Praktikant var...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Kendt shoppingcenter udvider: Nu...
bt.dk
Flere tordnede mod 'sexistisk' sang:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx