Af Katrine Frederikke Wandrup - 16/10-17 22:40; Opdateret: 17/10-17 10:22

20-årige Anastasia i kørestol efter ulykke: Har nu fået en helt særlig hjælper20-årige Anastasia i kørestol efter ulykke: Har nu fået en helt særlig hjælper

Som 16-årig var Anastasia Skov ude for en alvorlig ulykke, og derfor sidder hun i dag i kørestol. Hun besvimer ofte, men heldigvis har den unge kvinde en usædvanlig hjælper, som altid er hos hende.

storybild

20-årige Anastasia Skov med hunden Muffin. (Billede: Privat foto)

Som barn havde Anastasia Skov det svært, og derfor søgte hun tilflugt i trampolingymnastikken, hvor hun blev elitegymnast. Den unge pige trænede mange timer om dagen. Alt for mange - for at undslippe hjemmet.

Men som 16-årig blev hendes liv vendt på hovedet. Hendes muskler og knogler kunne ikke mere, og midt i et spring bukkede hendes krop under. Hun landede på ansigtet ned i trampolinen og kunne mærke sine fødder ramme baghovedet. Der var så meget kraft i det mislykkede spring, at hun fløj fra en trampolin over til en anden og igen landede forkert.

»Min krop var kørt træt. Jeg trænede to gange om dagen i mange timer. Jeg kan ikke huske hvor mange. Men min krop endte med at kollapse,« siger den i dag 20-årige kvinde.

I dag sidder Anastasia Skov fra Nørrebro i København i kørestol. Hun har hjerteproblemer og PTSD (post-traumatisk stress syndrom) på grund af sin barndom og har siden sin ulykke været inde og ude af Rigshospitalet, hvor hun modtager behandling.

Hun bor sammen med sin svigermor, kæreste gennem halvandet år og servicehunden Muffin, som blot er 19 uger gammel. Selv om hunden stadig er en stor hvalp, har den allerede reddet Anastasia Skov flere gange. Hun besvimer nemlig ofte på grund af sine hjerteproblemer, og her træder Muffin til.

Hvis Anastasia besvimer, så forsøger hunden at vække hende, og den gør for at finde hjælp. Når hun stress-klør eller klør på grund af sin allergi mod sin medicin, stopper Muffin hende. Hun lægger ikke selv mærke til, at hun klør, og derfor kan hun ende med at klø sig selv til blods, hvis ikke det var for hunden.

Siden ulykken har Anastasia Skov været i et langt forløb, og hun er stadig i genoptræning.

»Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer til at gå igen. Lægerne ved det heller ikke, men jeg går til ergoterapi for at genoptræne min krop,« fortæller hun.

Hun kæmper en hård kamp for at komme på benene. Indtil da sidder hun i kørestol, men kan lige rejse sig op, så hun selv kan komme fra kørestolen til sengen.

Problemet med kørestolen er, at Anastasia Skov lider af refleksdystrofi. Det vil sige, at hendes hjerne tror, der er noget galt med hendes arm, hvilket der ikke er, og derfor sender den smertesignaler ned til armen, som gør ondt hele tiden. Det gør, at det er svært for den unge kvinde selv at skubbe kørestolen frem, og derfor skal Muffin trænes til at trække den. Hunden er dog endnu for ung og skal være halvandet år, inden den kan tåle trækkearbejdet.

Alligevel er Muffin allerede en dygtig servicehund, som er meget opmærksom på Anastasia Skov og ved, hvad hun har brug for i forskellige situationer. Derfor har hun nomineret den store hvalp til Danmarks Dyrehelt 2017, fordi den har hjulpet hende til at blive mere selvstændig. Vinderen af Hovedstadens Dyrehelt bliver fundet onsdag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Linse tordner mod TV3: Det er totalt...
bt.dk
Prins Charles skal arve historisk...
bt.dk
Kendt hotelkædes filial skal betale...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx