24/07-14 07:51

Hårde kriminelle spænder ben for resocialiseringHårde kriminelle spænder ben for resocialisering

Koncentrationen af hårde kriminelle i fængslerne er steget, mens småforbydere som tyveknægte og spritbillister oftere og oftere afsoner deres domme på alternativ vis - for eksempel med fodlænke eller samfundstjeneste.

storybild

Koncentrationen af hårde kriminelle i fængslerne er steget, mens småforbydere som tyveknægte og spritbillister oftere og oftere afsoner deres domme på alternativ vis - for eksempel med fodlænke eller samfundstjeneste. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Det viser en opgørelse fra Kriminalforsorgen.

Den store koncentration af indsatte, der er bandemedlemmer eller har begået grove forbrydelser som vold og organiseret kriminalitet betyder, at resocialiseringen bliver sværere, lyder det fra Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye.

Hund bed ham: Nu fængsles han for vanvittig hævn
Hund bed ham: Nu fængsles han for vanvittig hævn

- En stor del af dem fortsætter den adfærd, som de havde uden for. De forsøger at fortsætte deres kriminalitet, og det er 'no go' at tale med fængselspersonalet. Det gør man ikke. Det betyder at det er svært for os, at hjælpe fangerne videre til et liv uden kriminalitet, som det jo er meningen, vi skal, siger Kim Østerbye til DR P4 København.

Ifølge Kim Østerbye mangler der ressourcer til at hjælpe de indsatte, der har begået grov kriminalitet eller er medlemmer af bander, videre til et lovlydigt liv.

Mand får 10 års fængsel: Slæbte hund bag bil
Mand får 10 års fængsel: Slæbte hund bag bil

For som det er nu, så går ressourcerne til at holde bandemedlemmer fra at fare på hinanden, samt sikre fængselspersonalets sikkerhed.

- Vi ser flere overfald. Både fangerne imellem men også vold og trusler mod fængselspersonalet, Det betyder, at vi bliver dårligere til at resocialisere, siger han til DR P4 København.

Fra 2006 til 2010 er antallet af fængselsdømte, som vender tilbage til fængslet i løbet af to år steget fra godt 31 procent til knap 37 procent, viser tallene fra Kriminalforsorgen.

Syv idømt livsvarigt fængsel for seksuel vold
Syv idømt livsvarigt fængsel for seksuel vold

Desuden sidder de indsatte længere tid bag tremmer end tidligere - over ti år er der sket en gennemsnitlig stigning i straffens længde fra 870 dage til 1.127 dage i 2011.

Vicedirektør i Kriminalforsorgen, Annette Esdorf, erkender, at der er udfordringer. Hun peger på, at man i forvejen har uddannelsesprogrammer og exitprogrammer, som skal hjælpe indsatte ud af kriminalitet.

Men skal man blive bedre til at resocialisere, så skal der bedre samarbejde med det omkringliggende samfund.

Kaldte minister for abe: Nu ryger eks-politiker i fængsel
Kaldte minister for abe: Nu ryger eks-politiker i fængsel

-Vi skal blive bedre til at samarbejde med kommuner, jobcentre og private organisationer, som kan skabe jobkontakter i det private erhvervsliv. Det forsøger vi at udbygge, og det er nødvendigt, hvis vi skal undgå, at kriminelle ryger tilbage i kriminalitet efter de har afsonet deres straf, siger hun til DR P4 København.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx